Земетресението в Япония – за кого какво …

За Българите, японците и американците …

За ядреното и финансовото положение …

Япония е страна, в която думичката “хаос” не съществува!

14 март 2011г. Министерството на външните работи съветва българските граждани да напуснат своевременно Япония. Това съобщиха от дирекция “Информация и комуникация” на МВнР. От министерството настоятелно препоръчват българите да напуснат засегнатите райони и най-вече – префектура Фукушима. По експертни оценки в близките дни съществува голяма вероятност от силно земетресение – 7-ма степен по скалата на Рихтер./вижте още инфо долу/

Японски ядрени специалисти потвърдиха водородна експлозия възникнала в блок 3 на Фукушима Дай-Ичи АЕЦ рано сутринта в понеделник местно време. Длъжностно лице, каза че вътрешния контейнер на реактора остава непроменен след експлозията. Има малка вероятност за изтичане на радиация. Телевизия Ен Ейч Кей още съобщи, че вероятно взривът е следствие на съединение на водород и кислород. Реакторът е бил под специално наблюдение за евентуална експлозия след взривът в събота в съоръжението на блок 1. VIDEO:

Според оператора на централата “Токио електрик пауър” експлозията станала в събота след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили, съобщи телевизия Ен Ейч Кей. За един час, прекаран в района на първи реактор от японската АЕЦ “Фукушима 1”, човек би получил пределно допустимата доза радиация за една година, съобщи агенция Киодо. С оглед евентуалното влошаване на положението първоначално бе препоръчана евакуация на местните жители в радиус от 10 километра около АЕЦ. По-късно японските власти увеличиха до 20 км радиуса на зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали – “Фукушима 1” и “Фукушима 2”. Националната комисия за ядрена безопасност обяви, че експлозията не е причинила разрушения в залата за управление и контрол на реактора. Корпусът на реактора също не е получил сериозни повреди. Нивото на радиация в зоната на реактора е започнало да спада.

Днес е отменена тревогата за цунами по североизточните брегове на Япония, предаде АФП.

Вчера в неделя, само ден след като Земетресение 8.9 и цунами размазват Япония /+видео/ и броят на установените човешки жертви расте всеки час, като основна грижа на властите се очертава положението в претърпялите авария две атомни електроцентрали в префектура Фукушима на около 250 километра североизточно от Токио, като се намират на 11.5 километра една от друга.

АЕЦ “Фукушима 1” е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4.7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

В събота японската електрическа компания “Токио електрик пауър” съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ “Фукушима 2”. Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района беше евакуирано. Общо района на двете АЕЦ подлежат на евакуация близо 80 хиляди души.

Нов силен трус с магнитуд 6.8 беше регистриран в събота сутринта край източния бряг на Япония. Серия земетресения имаше в префектурите Нагано и Ниигата, като разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала. Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу, където вчера стана най-мощното в историята на страната земетресение, което е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.

Около 10 000 души са изчезнали само в пристанищния град Минамисанрику, като местните власти не знаят нищо за съдбата им, съобщи Ен Ейч Кей.

Най-голямото национално бедствие в историята

Японският премиер Наото Кан каза, че земетресението и цунамито, ударили Япония, са небивало национално бедствие. В обръщение към японците, предавано по телевизията, Кан каза, че приканва всички да дадат принос към усилията на правителството и местните власти за преодоляване на последиците от катастрофата.

На пресконференция преди това Кан заяви, че корпусът на реактора в АЕЦ Фукушима 1 не е повреден и че радиацията спада. “Ще вземем сериозни мерки и ще направим всичко възможно никой да няма здравословни проблеми”, каза премиерът четири часа след експлозията. Той прикани всички да следят внимателно информацията, разпространявана от правителството и от медиите, и да запазят спокойствие.

Въпреки призивите за спокойстви жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа, предаде ДПА.

Русия съобщи, че радиационният фон в Далечния изток остава в обичайните си граници. Руската държавна корпорация по атомна енергия „Росатом” официално предложи да окаже помощ на Япония при решаването на проблемите в атомните централи на страната, съобщи днес руската компания, цитирана от РИА Новости. Във ведомството посочват още, че заплахата от експлозия в третия блок на АЕЦ „Фукушима-1” се оценява като крайно ниска. Също така по данни на „Росатом” проблемите с охлаждането на реакторите в АЕЦ „Фукушима-2” засега не се потвърждават.

Мощната стихия е оставила над 1.1 милиона семейства без вода заради разрушените водопроводи, съобщиха представители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. Недостиг на вода, според данни на ведомството, се усеща в 16 префектури.

Местните власти призовават населението рязко да намали разхода на електроенергия. Около 5.6 милиона семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите.

Япония официално поиска помощ от Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/, като заяви да бъде изпратен екип от експерти, съобщи Франс прес, като се позова на генералния секретар на МААЕ Юкия Амано. Повод за отправеното от Токио искане е критичното състояние на двете японски атомни електроцентрали, които бяха засегнати от земетресението в петък и последвалите го вълни цунами. “Японските власти правят каквото могат при създалите се изключително тежки условия, за да стабилизират ядрените електроцентрали и да гарантират безопасността”, подчертал Амано пред постоянните представители на страните членки на МААЕ в централата на агенцията във Виена.

СМЪРТ

Около 2000 тела са били открити днес на два плажа в японската префектура Мияги, след като в петък опустошително бедствие помете североизточното крайбрежие на азиатската страна, предаде агенция „Киодо”.
Около 1000 тела са открити по брега на един от най-силно пострадалите региони в префектура Мияги – полуостров Оджика. Останалите са намерение в град Минамисанрику. Така броят на загиналите в Япония значително нараства, след като вчера полицията
потвърди смъртта на 1597 души.

Няма пострадали български граждани при разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония, съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в Токио се е свързало с около 200 български граждани и до момента няма данни за пострадали и критични случаи сред тях.

Властите в Калифорния следят отблизо усилията за овладяване на радиационното изтичане от засегнатата от разрушителното земетресение в Япония АЕЦ „Фукушима 1”, предава АФП. Съобщението беше огласено, след като експерти заявиха, че радиацията може да бъде разнесена отвъд Тихия океан. В момента няма опасност за Калифорния, заяви говорител на калифорнийския департамент за публично здраве.

Обстановката в Япония постепенно се нормализира и страната преминава към режим на възстановителни действия. Сложна остава ситуацията в АЕЦ „Фукушима” 1, на около 250 км североизточно от Токио, но по официалната правителствена информация няма радиационна опасност и вероятността за усложнения е сведена до минимум.

МВнР препоръчва да не се пътува към Япония в близките дни, ако това не се налага. При необходимост посолство ни в Токио има готовност да приеме български граждани от засегнатите райони.

Силното земетресение в Япония е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1.6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от Си Ен Ен. Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8.8, когато оста се измести с 8 см, а продължителността на деня се съкрати с 1.26 микросекунди.

“В глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета”, заяви Грос. “Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления”, добави той.

Катастрофалното земетресение в Япония е изместило с 2,4 метра встрани най-големия остров в страната – Хоншу, съобщи Геофизичният институт на САЩ на уебсайта си.

Епицентърът на първите и най-силните трусове бе край североизточното крайбрежие на Хоншу, където са всички най-големи градове в Япония – Токио, Йокохама, Осака, Нагоя, Кобе, Киото и много други, включително Сенда, пострадал най-силно.

Огнището на земетресението е било разположено на малка дълбочина, което е причина за последвалата мощна вълна цунами, които се движат много бързо, скоростта им достига 800 километра в час.

Североизточна Япония е разположена върху Северноамериканската тектонична плоча.

В региона стават земетресения с магнитуд средно 7,4 на всеки 30-40 години.

ПАРИ И ПАЗАРИ

Япония преживява най-тежката криза след Втората Световна война, заяви премиерът Наото Кан, цитиран от световните агенции. Той добави, че проблемът в АЕЦ Фукушима остава сериозен. Евакуираните от опасните райони са общо над 300 хиляди души. Правителството в Токио е получило предложения за помощ от 69 държави и международни организации, информира днес външното министерство. Над 70 страни вече изпращат спасители в Япония, предаде ИТАР-ТАСС. Франция, Великобритания и САЩ изпратиха хуманитарна помощ и спасителни екипи. Южнокорейската държавна корпорация “Когаз” ще пренасочи към японски енергийни компании част от доставяния в страната природен газ.

Японската централна банка днес е извършила най-голямото в историята си инжектиране на ликвидни средства на пазарите, инвестирайки 61,4 милиарда евро след разрушителното земетресение, което опустоши североизточната част на страната, предадеАФП. „Взимаме всички възможни мерки, между които е и отпускането на налични пари, за да осигурим стабилността на финансовите пазари и да помогнем за извършването на операциите”, заяви говорител на централната банка, който уточни, че това е най-голямата финансова операция, правена някога на японския валутен пазар.
Очаква се стойността на катастрофата да възлезе на 34,6 милиарда долара за застрахователните компании.

Индексът на токийската фондова борса „Никкей” се е понижил с 3,9% при първите сделки в понеделник, три дни след като Япония беше ударена от силно земетресение и цунами, предадеРойтерс. Бедствието се отрази на пазарите в Япония, като котировките отбелязаха понижение от 5%, а акциите на автомобилните компании също претърпяха силен спад. В същото време курсът на йената се покачваше, повлияна от изпращането на пари от японците в чужбина, които искат да помогнат за възстановяването на страната си.

ЛЮБОПИТНО

В Япония се случват около 20 процента от земетресенията в света с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер. Че мъничък трус се усеща на всеки пет минути. Дори след унищожително по всички стандарти земетресение, 50 и повече етажните сгради са на мястото си, влаковете изведнъж възобновяват работа, по улиците няма паника.

ГОРДОСТ ДА СИ ЯПОНЕЦ

Невероятно е внушителното хладнокръвие, с което всеки японец се справя с трагедия от огромен мащаб, справя се и със собствената си, лична трагедия.

Колкото и тежко да е едно земетресение в Япония, то винаги сигнализира по убийствено жесток начин началото на нова ера за страната. Така е било след двувековната й изолация и земетресението от 1855 година, така се е случило след земетресението от 1923 година, както и след труса от 1995 година в Кобе, което мнозина помнят и до днес. Тогава то отне живота на 6400 души. И тогава, и сега, Япония е страна, която просто работи, в която всичко се случва така, както трябва. Страна, в която думичката “хаос” не съществува, защото всички – от татуирани якудза до малки деца знаят какво да правят и какво да не правят, когато нещо необичайно се случи. Япония ще се изправи по-силна от всякога след това земетресение.

В момента не се предвижда организиране на евакуация от Япония. Призоваваме българските граждани в Япония да следят внимателно информацията във връзка с обстановката и да се
съобразяват с инструкциите, които се дават от властите, пише в
препоръките на МВнР.
Отпътуването от Япония може да се осъществи чрез редовни
международни полети. Повече информация може да бъде получена на
интернет-страниците http://www.japan-guide.com/e/e2034.html/,
http://www.ab-road.net/,
http://www.narita-airport.jp/en/index.html
За пътувания до международното летище в Токио от МВнР
препоръчват да бъдат използвани железница, метро, автобуси.
Информация може да бъде намерена и в Интернет –
http://www.narita-airport.jp/en/access/bus/index.html;
http://www.bus24.jp/kanto/tokyo/;
http://www.narita-airport.jp/en/access/train/index.html.