Ще си вземете ли парите от лихвоточките?

Близо 373 млн. лв. ще са необходими на държавата, за да се разплати с 63 606 притежатели от времето на социализма на многогодишни жилищноспестовни влогове

Сега плащат за подадени заявления в периода май – август 2009 г.

Над 160 000 души обаче не отговарят на изискванията: да не притежават имущество и влогове над 60 хил. лв., да са картотекирани като нуждаещи се, влоговете им да са престояли в бившата Държавна спестовна каса повече от 5 години преди 1991 г.

10 март 2011г. Близо 373 млн. лв. ще са необходими на държавата, за да се разплати с 63 606 притежатели от времето на социализма на многогодишни жилищноспестовни влогове (т.нар. лихвоточки), които отговарят на законовите изисквания. Това показват данните на Националния жилищен компенсационен фонд (НЖКФ).

Бюджетът на фонда за 2011 г. е малко над 11 млн. лв., а изплащането на компенсациите се движи с двегодишно закъснение. Сега плащаме за подадени заявления в периода май – август 2009 г., каза пред “Дневник” Ганчо Митов, управител на компенсационния фонд. В листата с чакащи има около 9000 заявления за 58 млн. лв., допълни той.

За проблема съм сигнализирал Министерството на финансите, каза още Митов. “Не се предвижда увеличаване на бюджета на фонда за 2011 г.”, отговориха на запитване на “Дневник” от министерството. Допълнително средства могат да бъдат отпуснати единствено ако има преизпълнение на заложените приходи в републиканския бюджет към средата на годината, коментираха неофициално от ведомството на Симеон Дянков.

Най-много са правоимащите в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас. Условие за получаването на парите е хората да си купят ново жилище или да започнат да строят дом. Ако държавата отдели повече средства за лихвоточките, това може да активизира пазара на имоти, изчисляват брокери.

За близо 20 години от приемането на закона за компенсиране на притежателите на влогове в бившата Държавна спестовна каса обаче бюджетът е успял да се разплати с 92 хил. притежатели на лихвоточки. Заедно с чакащите още над 63 хил. право на компенсации са получили общо 155 614 души. Това е половината от всички 315 048 притежатели на лихвоточки, които преди промените са имали влогове в ДСК.

Останалите над 160 000 души обаче не отговарят на рестриктивните изисквания за получаване на компенсации от държавата. Към този момент те са да не притежават имущество и влогове над 60 хил. лв., да са картотекирани като нуждаещи се, влоговете им да са престояли в бившата Държавна спестовна каса повече от 5 години преди 1991 г. и т.н. /ДНЕВНИК/

1 comment for “Ще си вземете ли парите от лихвоточките?