Над 1000 пъти е по-голям бюджетния дефицит на САЩ от броят на работещите в ефективна възраст

Купоните за сметка на нацията задължително трябва да престанат

8 март 2011г. Над 1000 пъти е по-голям бюджетния дефицит на САЩ от броят на работещите в ефективна възраст. Това стана ясно днес след като беше изнесена новата стойност на дефицита от Конгреса.

Голямо правителство не се прави с малки пари, това пише днес в уводна статия Вашингтон Таймс. След това таблоидът, който стои най-близо до правителството публикува данните на бюджетната служба на Конгреса, които са били оповестени в понеделник.

Цифрата която цитира  Таймс за бюджетния дефицит за февруари достига до 223 млрд. Долара (223,000,000,000 $), което означава, че администрацията на Обама е толкова през миналия месец, колкото беше взето на заем в цялата 2007. Не е тайна, че тези сметки могат да бъдат фиксирани в крайна сметка под формата на по-високи данъци или девалвация на валутата. Всяка алтернатива сериозно ще удари потребителите.

По данни на ЦРУ населението на САЩ към юли 2011 година е 313,232,044, от което в ефективна възраст между 15-64 години са 209,219,416 души, или 66.8% (мъже 104,411,352/жени 104,808,064). Т.е. цифрата на броят на американците, които работят, т.е. реално хората, които трябва да заработят данъци, за покриване на дефицита е 1062 пъти по-малка от тази на дефицита.

Откакто Барак Обама положи клетва като президент, всеки

задължението на всеки американски данъкоплатец на база това на федералното правителство е нараснало до $ 50 на ден – повече от сумата, която плаща средният потребител на мобилен телефон за цял месец. Месечният дял на дефицита е по 1500.00 на данъкоплатец –  което пък е усреднената сума, която едно домакинство харчи за ипотека. Пресметнато на годишна база, то всеки данъкоплатец дължи 18 250 щатски долара – повече отколкото плаща един студент резидент на щата, за обучение в университета на Вирджиния или чужденец ще плати в Университета на Мериленд.

През януари 2009 г. държавният дълг е бил $ 10.6 трилиона. Подхранвани от така наречените стимулни пакети, този дълг нарасна с още $ 3.6 трилиона само за две години. Размерът на тази сума е трудно да се разбере, без сравнение. Съгласно г-н Обама, правителството е взело заеми за 4,6 милиарда щатски долара всеки ден. Това е повече, отколкото струва да се изгради най-високата сграда в света, Бурж Дубай Халифа.

С други думи, размерът на бъдещата американска производителност е предварително сериозно подкопана от американската икономика и тя трябва да бъде толкова висока, че за да покрие дълговете и дефицита, стойността й ще бъде достатъчна да се изгражда по един 160-етажен небостъргач всеки ден от годината. Тази „предвидена“ производителност надминава и най-силните прогнози, ако щете и възможности на икономическите системи, ако щете и на човечеството.

Тази задаваща се тежест в крайна сметка ще удари силно, но тя няма да падне на всеки американец. Според последните данни на „Данъчни фондация“, близо 91 милиона американци (90,718,339) са платили повече данъци, отколкото са получили през 2008 година. Цената на настоящата, миналата и бъдещата бюрокрация ще падне върху тези рамене – тези, които споменахме, че работят.

/И по-жалкото, които ще започват сега работа – т.е. сега разбирате защо на правителството НЕ му е нужна безработица. Трябва пресна работна ръка./

Според прогнозите на „СВО“ САЩ е на път да удари $ 18.2 трилиона в рамките на следващите 10 години. Всеки данъкоплатец ще трябва да плати $ 200,620 по този дълг.

При тази ниска раждаемост (13.83 на 1,000 човека население, според ЦРУ, юли 2011), става доста трудно да се пресметне по колко данъкоплатци трябва да се раждат на ден, и колко бързо да растат, за да „помогнат“ на родителите си, да изплатят техният собствен дълг. Смъртността също увеличава нуждата от нови данъкоплатци – 8.38 починали/1,000 (според ЦРУ, юли 2011). Естественият прираст е около „баскетболното щастливо число“ пет. Ако държавата приличаше на този така популярен спорт в САЩ, може би щеше да е по-добре, където един „данъкоплатец под коша“ взима по 20-30 милиона на година.

Настоящият Републикански план ще отреже разходите за 2011г. с 58,6 милиарда щатски долара и да облекчат тежестта около вратовете на бъдещите поколения, със завидната една трета от един процент (1/3 от 1%).

Задаващата се несъстоятелност на държавата „крещи“ за дори повече от половин мерки и удобно обрязване по краищата. Правителството е нараснало прекалено много и и е станало прекалено натрапчиво. За да се постигне някаква финансова дисциплина, която да доведе до надежда за покриване на показаните по-горе цифри, то разходите на правителството трябва да се върнат назад към нивата на разходите и не по-големи от тези, открити в бюджета за 2006 година. Това едва ли е изключително трудно предложение, все пак правителството е там за около пет години и трудно можеш да ги убедиш, че са „много“. Подобна промяна ще има още една допълнителна полза – връщането на капитал на отчаяно нуждаещият се частен сектор.

Действията на г-н Обама и неговите съюзници в Конгреса не удържаха обещанието си за капитализма, за повишаване на жизнения стандарт чрез икономически растеж. Опитахме две поредни години един стимул, наречен Keynesian stimulus, и това дискредитира теорията, която не представи никакви добри резултати, същото каквото стори идеологическият предшественик на г-н Обама – Джими Картър.

Сега зависи от мнозинството на Републиканците да използват предстоящото гласуване на лимита на разходите, просто да информират президента, че купоните за сметка на нацията задължително трябва да престанат.