Милиони мъртви риби в Редондо бийч /+video/

8 март 2011г., Редондо бийч. Пожарната, бреговата охрана и други работници продължиха да загребват рибата в мрежи и кофи през целия ден. След това те ги изсипваха в големи кофи боклук. По предварителните оценки на местните власти умрялата риба е над един милион и се оценява на над 1 млн. долара.

8 март 2011г. Милиони мъртви риби покриха повърхността на водата в яхтеното пристанище на Редондо бийч днес. Освен службите на бреговата охрана, пожарната и полицията на кея на едно от популярните луксозни пристанища в района на Лос Анджелис се бяха наредили и дестки медии и саирджии. Но най-щастливи бяха стотици пеликани, чайки и други морски животни, които похапваха от миризливата каша във водата.

Пристанищните власти заявиха, че се е създал от 12 до 18-инчов слой от мъртва риба в долната част на пристанището. Накъдето и да се обърнеш към водата и виждаш риба – пристанището беше “посребрено” от дребната риба.

От щатската служба за риба и дивеч на Калифорния, казаха още, че рибата е предимно сардина, и че очевидно е изчерпан кислорода във водата и тя се е задушила.

“Всички данни сочат, че това е естествено събитие”, каза Андрю Хюан, говорител на службата на мястото на инцидента. Начинът на измирането на рибата е необичаен, но не и безпрецедентен, каза той.

Въпреки това, мащабът е впечатляващ и гледката на умрялата риба е доста гадничка. И то на такова елитно място, където са приютени около 1400 яхти. Рибарите твърдят, че никога не са виждал нещо подобно ноаколо.

Хюан добави, че причина за трагедията не е била т.нар. червена вълна, позовавайки се на физически цъфтеж на токсични водорасли, която може да убие риба. Той добави, че водните проби не са показали масла и химикали, които да са допринесли за смъртта. Хюан още каза, че някои от умрелите рибите са били изпратени в лаборатория за допълнително проучване.

“Най-простото обяснение е, че рибата се е изгубила. … Те се бъркат лесно”, каза той.

Хюан заяви, че няма проблема за безопасността на хората, но “това ще мирише лошо още доста време.”

Пожарната, бреговата охрана и други работници продължиха да загребват рибата в мрежи и кофи през целия ден. След това те ги изсипваха в големи кофи боклук. По предварителните оценки на местните власти умрялата риба е над един милион и се оценява на над 1 млн. долара.

Все още не са посочени точните причини за инцидента.