Борба – американци на лагер и турнир в България /видео/

USA Wrestling (National Governing Body for the Sport of Wrestling in the United States) има повече от 160 000 членове. Тези членове са състезатели от всички възрасти, треньори, длъжностни лица, родители и фенове - заедно за укрепване на спорта. Над 3000 клубове с над 1600 местни, държавни, регионални и национални състезания.

Световният шампион по борба от „Гуанджоу 2006″ Бил Задик води янките на лагер и за турнира Петко Сираков-Иван Илиев

5 Март 2011г. Световният шампион по борба от „Гуанджоу 2006″ Бил Задик води юношите на САЩ на лагер у нас. Янките са в състав от 7 състезатели в свободния стил. В България пристигнаха и класиците на САЩ, начело с Айк Андерсън.
След лагера янките ще участват на традиционния международен турнир по свободна и класическа борба за юноши „Петко Сираков-Иван Илиев” *** от 11 до 13 март във Варна.

Ето какво каза Задик ** за лагера в България:

** Уилям Майкъл Задик е роден на 3 април 1973 г. в Грейт Фолс, Монтана в семейството на Боб и Тони, има две сестри – Тери и Мариан и един брат Майк. Уилям е борец, който печели колежанското първенство на САЩ – NCAA и през 2006 г. Световното първенство по борба свободен стил. След като се оттегля от съзтезателна дейност през 2008 г., Задик е обявен за постоянен координатор и помощник национален селекционер на САЩ по борба. Той служи за връзка между Центърът за борба и олимпийският център за обучение по въпроси, свързани с програмите. Сред другите му задължения са координиране на образователни и професионални възможности за развитие на спортисти и помощ при подготовка на местните и националния отбор.

*** На кого е именован турнирът в България?

Заслужилият майстор на спорта и заслужил треньор Петко Сираков е бивш състезател по борба, класически и свободен стил, категория до 87 кг. Роден е на 16 февруари 1929 г. в село /сега град/ Вълчи дол, Варненски окръг. От 1950 г. е в националния отбор, чийто капитан е дълги години. През кариерата си се радва на редица успехи като сред най-значимите са световната титла от Истанбул /1958/ (така става и първият българин – световен шампион в историята.), сребърните медали в Истанбул /1954/ и Техеран /1959/. Сираков е и олимпийски вицешампион в Мелбърн /1956/, пръв на Балканите в Букурещ /195 8/ и Истанбул /1959/. Дългогодишен републикански първенец и по свободна, и по класическа борба. Състезател на ЦСКА “Септемврийско знаме”. Баща на бившия футболист и шеф на футболен клуб Левски – Наско Сираков.