САЩ докладва за българските наркотици и пране на пари

Хероинът и коката минават транзит – правят нелегална дрога

България в списъка на държавите, „предизвикващи загриженост” за пране на пари

300 000 българи са пристрастени, от които 10% са хероинови наркомани

4 март 2011г. България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. Това пише за страната ни в последния доклад Държавния департамент на САЩ за стратегията контрол на наркотиците за 2011 г. Според документа у нас се отглежда само канабис, предназначен основно за домашна консумация, има спад на производството на синтетични наркотици, а 300 000 българи са пристрастени, от които 10% са хероинови наркомани.

Годишният доклад отбелязва, че „българското правителство показа политическа воля за борба с кръговете на организираната престъпност и започна разследвания по многобройни знакови случаи”. Изброени са институциите, участващи в това- Агенция „Митници”, МВР, ГДБОП. Последната е определена като „ефективна организация” за борба с престъпността. Посочено е и отслабването на Агенция „Митници” в това отношение, като за причини са изтъкнати кадровите промените и даването на приоритет на борбата с контрабандата.
Страната ни е похвалена за превръщането й в „международно уважаван партньор” в борбата с престъпността и за готовността й да участва и ръководи международни разследвания.
Докладът препоръчва по-ефективен надзор на полицията и съдебната власт, за да се гарантира, че тези, които компрометирането на разследванията, ще бъдат разследвани и изправени пред съда. „Възстановяването на фокуса на Агенция “Митници” върху борбата с наркотиците ще подобри българските усилия за борба с наркотиците. Освен това, България би имала и значителна полза от инвестиции в по-модерна екипировка за антинаркотичните звена”, пише още в доклада.
Според Държавния департамент страната ни е изправена пред няколко големи предизвикателства в борбата с трафика на дрога и свързаните с нея криминални дейност: „Въпреки доказателствата, че трафикантите заобикалят България по алтернативни маршрути, българската стратегическа географска позиция на транзитните пътища за хероина я правят уязвима за международни трафикантски организации, внасящи наркотици в ЕС.
Установено е, че трафикът на дрога през България намалява.
Докладът поставя страната ни в списъка на държаните, „предизвикващи загриженост” за пране на пари. Не е пропусната и корупцията, която „остава сериозен проблем за правораздаването и правосъдието”, както и ниското обществено доверие в съдебната система. „Като част от правителствената политика, България не улеснява или окуражава нелегалното производство или трафик на наркотици и психотропни вещества, или прането на нелегални пари от трафик на наркотици. Въпреки че няма доказателства високопоставени български представители да са замесени в тези дейности, няколко бивши български правителствени ръководители са обвинявани в корупция или вземане на подкупи, заместващи организирани престъпни групи, много от които са замесени в трафик на наркотици и/или пране на пари”, пише още в доклада, който отбелязва даже и изследвания на неправителствени организации и твърденията на връзки между полицията и трафикантите и обмена на информация между тях.