Бойко: Стоичков е Господ в Испания – заминава почетен консул там!

„Ще бъде трудна задача, но все пак съм приел тази покана. Живея вече 20 години в Барселона. Няма да ми бъде лесно, но няма да ми бъде и трудно. Знам каква е ситуацията”.

Испания подкрепя България за присъединяването й към Шенген

4 Март 2011г. Поканил съм Христо Стоичков за наш почетен консул в Барселона, защото там той е Господ. Той е приел. Предстои външно министерство да направи процедурата. Това обяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Бодилник” на ТВ7. Стоичков ще има новия пост след месец-месец и половина, посочи премиерът и добави: „Той е направил много и продължава да прави за България”.

Борисов отново каза, че кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявен през юни-юли. Не виждам основание да оставя най-отговорния пост в държавата, който носи най-много негативи, каза премиерът на въпрос за възможността да се кандидатира на предстоящите президентски избори.

„Всеки ден е ден за национална гордост за България”, подчерта по повод 3-ти март премиерът Бойко Борисов.

Не искам да се занимавам с политика, няма да бъде нито кандидат за президент, нито вицепрезидент на ГЕРБ. Това заяви на българския щанд на ловното изложение в Мадрид футболната легенда Христо Стоичков, където е заедно с българската правителствена делегация, цитиран от Дарик радио. През последните дни в българската преса се появиха информации, че именно Стоичков ще е кандидатът за президент на ГЕРБ на изборите в края на годината.

Иначе легендарният футболист прие да бъде почетен консул на България в Барселона.
„Извън политиката оставам и винаги съм бил извън политиката. Знаете, че съм посланик в екипа на Кристалина Георгиева. ( бел. ред. Легендата на българския футбол е едно от лицата на кампанията “Професионалния футбол срещу глада”, която се провежда под патронажа на комисар Георгиева). Оттам нататък всички неща, които са свързани с българската политика, мен не ме интересуват. Мога да подкрепя отделни хора и съм го правил, но да ме слагате там, където не ми е мястото, малко или много си имам достойнство за това”, категоричен е Стоичков.
Камата все още няма план за действие за новата си длъжност – почетен консул на България в Барселона. „Ще бъде трудна задача”, каза Стоичков и добави: „Но все пак съм приел тази покана. Живея вече 20 години в Барселона. Няма да ми бъде лесно, но няма да ми бъде и трудно. Знам каква е ситуацията”.
Все още не е ясна дата, когато официално Христо Стоичков ще стъпи в новата длъжност на почетен консул в Барселона.
Извън политиката Камата коментира, че няма да се върне като треньор на националния отбор в България. Стоичков сподели, че е страстен почитател на лова и предпочита да ловува у нас.

„Испания подкрепя България за присъединяването й към Шенгенското пространство”. Това заяви министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро по време на срещата си в Мадрид с премиера Бойко Борисов. Сапатеро допълни още, че страната му оценява високо усилията, които България полага за изпълнението и на последните технически критерии за членство в Шенген.

По време на разговорите двамата министър-председатели изразиха желанието на страните за задълбочаване на стратегическото партньорство в рамките на Европейския съюз.

В края на срещата министър-председателят Сапатеро прие поканата на българския си колега да посети София.

В рамките на визитата в испанската столица премиерът Бойко Борисов посети българския щанд на изложението „El Salón de Cazadores, Venatoria” 2011, открито от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. На събитието присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Министър-председателят Бойко Борисов покани испанския бизнес да инвестира в България. Това стана по време на бизнес форум, организиран от Испанската конфедерация на предприемачите.