Инциатива МАРТЕНИЦА 2011

Учениците в българските училища в чужбина правят мартенички за Премиера и Президента на Р България и известни личности в чужбина

Държавата се събра с Родината – трябва да се благодари

Какво се получава – бяла и червена прежда и добро настроение – максимум ефект с минимум разходи!

28 февруари 2011 година

Идеята за инициатива МАРТЕНИЦА се ражда през 2010 година в българското училище в Лос Анджелис “Иван Вазов”, и става реалност с помощта на родните школа по света, като се превръща в тяхна обща инициатива.

Всяко българско школо по света прави свой вътрешен конкурс за традиционно изработваните всяка година мартеници от ученици, като специална комисия от учители, директори, родители или хора на изкуството, избират само две мартеници. В изработката и в класирането са поканени да се включат и деца извън училищата за традиционните „Фабрика за Мартеница“, която се провежда през последните две седмици на месец февруари всяка година.

Двете мартенички се изпращат на Премиера и Президента на Р България. От другите изработени пискюли по желание  се определят няколко за водещи фигури в живота на страната в която се намира българското училище.

Идеята за инициатива МАРТЕНИЦА е съвсем чиста и земна, детски неподправена и реално осъществима!

Инициативата показва силата на българския символ, който е успял само в два пискюла да събере толкова много чистота! Поставя го над всякакви политически, религиозни и расови различия! Когато успееш да наложиш един свой символ, то всеки следващ е добре дошъл по целия свят!

„Отваря вратата“ и за Националният ни празник на 3 Март – Освобождението на България от турско робство.

Инициативата дава възможност идеята да бъде постигната с много малко средства и да бъде достъпна за всяко българско училище по света, тези които я изпълняват. Какво трябва за мартеничките? … Най-вече бяла и червена прежда и добро настроение !

Какво се получава в крайна сметка? Това, което всеки би желал в това тежко време – максимум ефект с минимум разходи!

Държавата е заангажирана, но не и финансово! Освен всички българи по света, които са се заели с Инициативата и с мисията да разпространяват българското четмо и писмо извън границите на Родината, за МАРТЕНИЦА  те са подпомогнати  от Държавната Агенция за Българите в Чужбина /ДАБЧ/. В агеницята има специално избран, човек който приема мартеничките и ще подсигури връчването им на най-висшите ни институции.

Мартеничките да бъдат в София на посочения адрес ДО КРАЯ НА ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА МЕСЕЦ МАРТ!

State Agency For Bulgarians Abroad

Lili Spasova – MARTENICA

2a, Dondukov Blvd., Sofia 1000, Bulgaria, Europe

Контакт с Лили Спасова АБЧ – инициатива МАРТЕНИЦА

Тел. 00359 2/ 935 06 50, 935 06 74; Fax 00359 2/ 935 06 51

aba@aba.government.bg, l.spasova@aba.government.bg

Какво още казва Инициатива МАРТЕНИЦА? – Благодаря! Да точно това – българските училища по света благодарят на Държавата България, че е успяла да задели средства за тях, като е отпуснала финанси по Програмата „Роден език и култура зад граница“ на Министерство на Образованието , младежта и науката /МОМН/.

Откровенно мога да кажа, че Държавата се събра с Родината! Първи това направиха българските медии от цялата Планета, които се събират шест поредни години на Световни срещи, събрани от БТА. Сега това прави МОМН.

И най-вече Инициатива МАРТЕНИЦА е един вик на Планетата – Ние българските училища, ние българите по света, ние съществуваме!

Не откривам по-добра и по-икономична идея за пропагандиране на българското по света и за подсказване за съществуване и уважение към българската държава!

Специално изработен уебсайт www.martenica.org дава възможност идеята до достигне до всяка точка на Планетата на девет езика.

Макар и не перфектни, преводите в интернетното издание разказват за Идеята и Реализацията, Традициите и учат как да се направи мартеница . Включен е снимков и видео материал. Уебсайтът дава възможност на българите в чужбина да показват на своите приятели чужденци какво е това мартеница. Сайтът също така има и пълен списък на българските училища в чужбина в категорията „Участници“, както и „Галерия“, където се качват снимки от всеки един „производител“  на мартеници.

Евгени Веселинов – координатор на инициатива МАРТЕНИЦА

основател и директор на “Иван Вазов” – Българското училище в Лос Анджелис

+1-213-272-0568; info@martenica.org; www.martenica.org;

BULGARICA, PO BOX 291661, Los Angeles, CA 90029