Как да доведем малолетен близък в САЩ?

Във връзка със зададен въпрос от наша читателка /името й публично не можем да публикуваме/, свързан с пътуване и оставането му в училище в САЩ на нейният 17-годишен племенник, ви предлагаме мнението на професионален американски емиграционен адвокат от български произход – г-жа Стефка Стоянова.

Stefka Stoyanova, Attorney at Law

214-603-3937 cell
214-366-3770 office
214-366-3732 fax
За Вашия племенник има една възможност – да дойде със студентска виза F-1.
Необходимо е да проучите кои училища във вашия райoн издават формата I-20 и какви са условията за кандидатстване. Не зная как е в Калифорния, но при нас в Тексас само частни училища издават тази форма, съответно обучението струва пари, близо $1000 на месец, а дори и повече. Ако потърсите на интернет с вашия зип код училища, ще намерите контактите им и така ще получите и повече информация и от тях. За съжаление няма основание да го запишете в държавно училище, освен ако училищния райoн не е одобрен да издава формата I-20.
Другият вариант е през осиновяване, но детето трябва да бъде под 16 години към момента на осиновяването за да може да се апликира за зелена карта. Съществува едно изключение – когато се осиновяват и братя или сестри, едно от които е под 16 години, тогава и по-големите (do 18) могат да се  апликират за зелена карта след 2 години съвместен живот с осиновителите. В Далас осиновяването отнема от 6 до 12 месеца. Самата процедура по осиновяване не може да се зпочне по-рано от 6 месеца след като детето живее вече при осиновителя (pak spored zakona v Texas). Това означава, че детето трябва да дойде с туристическа виза и да се прехвърли на студентска виза или да дойде направо със студентска виза докато приключи осиновяването.
Желая ви успех!
Поздрави,
Стефка Стоянова
2639 Walnut Hill Lane, Suite 200
Dallas, Texas 75229

2 comments for “Как да доведем малолетен близък в САЩ?