СЕЗАР за Роман Полански

През 1977 г. Роман Полански е признат за виновен от американски съд за секс с 13-годишно момиче. Той постига споразумение със съдията, но след като е заплашен, че ще прекара в затвора по-дълго време, отколкото е договорено, през февруари 1978 г. напуска САЩ и бяга във Франция. Оттогава Полански не е стъпвал в Щатите, където може да бъде арестуван незабавно.

Френската филмова академия не се повлия от отношението на САЩ – през септември 2009 година на кинофестивала в Цюрих Роман Полански бе задържан по американска заповед за арест отпреди 31 години

За какво го наградиха и за какво осъдиха Полански?

26 февруари 2011г. Академията за френските филмови награди “Сезар” връчи отличията си за 36-ти път. 77-годишният Роман Полански получи наградата за най-добър режисьор за филма “Писател в сянка”. Той събра най-много награди “Сезар” – общо четири.

“Благодаря на всички, които ме подкрепяха в трудните дни. Както е известно, завърших филма в затвора ***“, заяви Полански, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Награда “Сезар” в категорията най-добър филм за 2011 г. получи лентата “Богове и хора” на режисьора Ксавие Бовоа, съобщи Франс прес.

Наградата за най-добър чуждестранен филм бе спечелена от “Социалната мрежа” на американския режисьор Дейвид Финчър.В категорията най-добър актьор наградата бе връчена на 46-годишния Ерик Елмоснино за изпълнението му в”Генсбур”, а като най-добра актриса бе отличена 24-годишната Сара Форестие за ролята й в “Имената на хората”.Церемонията по връчване на наградите, смятани за френски еквивалент на отличията “Оскар”, се състоя в театър “Шатле”, отбелязва БТА. Водещи на 36-ата церемония бяха носителката на две награди “Оскар”, американската актриса Джоди Фостър и френският режисьор, актьор, сценарист и телевизионен водещ Антоан дьо Кон.

***

През септември 2009 година на кинофестивала в Цюрих Роман Полански бе задържан по американска заповед за арест отпреди 31 години. Полански бе задържан от полицията още при кацането си в Цюрих, където пристигна за да получи награда за цялостно творчество на кинофестивала.

През 1977 г. Роман Полански е признат за виновен от американски съд за секс с 13-годишно момиче. Той  постига споразумение със съдията, но след като е заплашен, че ще прекара в затвора по-дълго време, отколкото е договорено, през февруари 1978 г. напуска САЩ и бяга във Франция. Оттогава Полански не е стъпвал в Щатите, където може да бъде арестуван незабавно, припомня БТА.

В началото на тази година съдът в Лос Анджелис отхвърли иска на Роман Полански да бъде преустановено започнатото преди повече от 30 години дело срещу него. Режисьорът твърди, че  процесът срещу него не е бил справедлив и трябва да бъде прекратен.

Роман Полански изнасилва Саманта два пъти. Съдебните протоколи /РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ за текста и линка/

Преди изнасилването, Роман Полански дава на момичето шампанско, в което разтваря барбитурат(Quaalude) подтискащ реакциите и съпротивлението.

-Той се наведе към мен за да ме целуне. И аз казах „не”, „махни се”. Беше ме страх от него.

И какво стана след това?

-Той постави устата си върху ….

Вие какво направихте тогава?

-Той точно започваше да ближе и не знам … плачеше ми се. Казах му „Не. Спри. Стоп.” Но ме беше страх.

И какво стана след това?

-Той си вкара … . Аз му казвах: „Не. Стоп”

И след това?

-Той ми вдигна краката по-високо и го…

Целият текст и още документи по делото тук: Роман Полански изнасилва Саманта два пъти. Съдебните протоколи

Роман Реймънд Полански (Roman Rajmund PolańskiРоман Раймунд Полянски; роден 18 август 1933г.) с рождено име Rajmund Roman Liebling, е френско-полски филмов режисьор от еврейски произход, продуцент, автор и актьор. Полански започва своята кариера в Полша, за да стигне до ОСКАР.

ОЩЕ АВТОБИОГРАФИЯ ТУК: Роман Полански