Кръв, петрол и храна в Либия и по света

БЕДНИТЕ ДА ГО Д…. – ТЕ ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИИ И ОТИВАТ НА ВОЙНА – вижте какво мислят експертите …

Дойде ли краят на тиранина Кадафи?

Най-малко 300 убити за 6 дни насилие – на ръба на гражданска война

Не е изключено в следващите дни цените на петрола да скочат до небето – следва природният газ, зърното, храните, услугите …

По разпореждане на премиера Бойко Борисов “Авиоотряд 28” започва подготовка за полет до Либия за евакуация на българите там

САЩ наредиха на дипломатите в Либия, чието присъствие не е наложително, и на семействата на всички служители от посолството да напуснат страната

21 февруари 2011г. Муамар Кадафи е напуснал Либия и се е отправил към някоя латиноамериканска страна, вероятно Венецуела, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислям отрече информацията и увери, че баща му е в Либия и че армията го подкрепя. Той заяви, че Либия е на ръба на гражданска война и нарече протестите чуждестранен заговор. В реч по телевизията тойоще каза , че насилието има за цел да установи ислямистко управление. Кадафи обвини чуждестранните медии за преувеличение на смъртните случаи вследствие на насилието срещу протестите, като повтори многократно, че те са 84 и предупреди, че всяко надигане ще бъде безмилостно подтиснато.

В Либия през почивните дни се води истинска война между все още верните на управляващият страната от 42 години Муамар Кадафи спецчасти и народните опълчения, пише вестник “Российская газета”. Главният епицентър на бойните действия през последните два дни е вторият по значение град – Бенгази.

Около 300 жертви и 3 хиляди ранени от началото на протестите в Либия само в Бенгази, съобщи телевизия Ал Джазира, която се излъчва по обществения канал в САЩ.

Няколко либийски града, сред които Бенгази и Сирт, са под контрола на протестиращите срещу режима на Муамар Кадафи. Според Международната федерация по правата на човека демонстрантите са установили контрол, след като части на армията са отказали да използват сила срещу протестиращите, предаде АФП. Полицията е напуснала либийски град Ал Зауия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на очевидци.

При първите сериозни размирици в либийската столица Бенгази хиляди протестиращи влязоха в сблъсъци с поддръжниците на либийския лидер Муамар Кадафи, като са започнали престрелки, а полицията е използвала сълзотворен газ.
Според организацията „Хюман Райтс Уоч” най-малко 223 души са убити, като повечето са в Бенгази, където властта на Кадафи винаги е била по-слаба, отколкото на други места.

Опозицията твърди, че най-малко четири района в столицата са под контрола на демонстрантите. Членът на политическото бюро на Ислямското движение за промени Анис аш Шариф опроверга в интервю, взето в Лондон, че Либия била заплашена от разпадане, както заяви в телевизионното си обръщение синът на полковник Кадафи, Сейф ал Ислам. По думите на Шариф, “армията е преминала на страната на либийския народ”.

Либийският министър на правосъдието подаде оставка в знак на протест срещу прекомерната употреба на сила срещу демонстрантите, съобщи агенция Ройтерс.

БЪЛГАРИ И АМЕРИКАНЦИ … И КРЪВ

По разпореждане на премиера Бойко Борисов “Авиоотряд 28” започва подготовка за полет до Либия за евакуация на българите там, съобщи правителствената пресслужба. Координацията за евакуацията на българите, които живеят там, се осъществява от Министерство на външните работи. Правителственият “Еърбъс” ще излети при първа възможност и ще направи необходимия брой полети, за да прибере нашите сънародници, изразили желание да се върнат от Либия. Правителството прави постъпки за получаване на разрешение за кацане на летището в Триполи.

САЩ наредиха на дипломатите в Либия, чието присъствие не е наложително, и на семействата на всички служители от посолството да напуснат страната, съобщиха Ройтерс и АФП.

Събитията в Либия показват, че напълненият с петродолари бюджет и одобрените от държавния лидер социални програми не са надеждна застраховка срещу революции, пише вестник “Коммерсант”.

ВИЖТЕ СПОРЕД ЦРУ КАКВИ ЗАВИДНИ ПОКАЗАТЕЛИ ИМА ЛИБИЯ (например, колко процента е работоспособното население, т.е. колко е “освежена” нацията, никакви религиозни проблеми – 97% с една вяра, …):

Libya – CIA – The World Factbook

БИЗНЕС – ПЕТРОЛ И КРЪВ

Цената на суровия петрол от типа „Брент” се увеличи с 2 долара за барел на фона на съобщенията за безредиците в Либия, съобщава агенция Ройтерс .
Опасенията за проблеми с добива и износа на петрол заради протестите в Близкия изток и Северна Африка доведоха до покачване на цените на „черното злато”.
Стачка спря добива на петрол от находището Нафура в Либия.
Либия изнася около 1,1 милиона барела петрол дневно. В неделя племенен лидер заплаши да спре износа, ако правителството продължи да използва сила срещу протестиращите.

Не е изключено в следващите дни цените на петрола да скочат до небето. Виновни за това ще са двата ключови износителя на „черното злато” – Либия и Бахрейн, пише вестник “Российская газета”.

Още на 31 януари 2011г. www.bulgarica.com съобщи:

Бензинът ще хвръкне нагоре

БИЗНЕС – ПРИРОДЕН ГАЗ, ХРАНА И КРЪВ

Има вероятност за ръст на цената природния газ от май. Очаква се и цената на зърното да се покачи от следващата година. Това каза пред журналисти изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от БТА. Това, според Данев, ще има негативно въздействие върху икономиката на страната и заради отслабването на еврото към долара. Всички тези фактори ще доведат до промени в цялостната структура на потреблението от икономиката и от населението, допълни Данев.

“Методиката за определяне на цената на природния газ сега ще удари българската икономика, защото промените от последните три месеца на цените на петрола се прехвърлят върху цената на природния газ“, каза Божидар Данев. От своя страна, цената на природния газ участва в ценообразуването на много стоки и услуги. Данев допълни, че на международните пазари съществува “мост” между цената на петрола и цената на зърното, която влиза в основата на хранителните вериги, т.е., производството на месо, яйца, мляко и техните производни, за които се очаква също да поскъпнат.

На вчерашната дата 20 февруари се отбелязва Световният ден на социалната справедливост, обявен на 27 ноември 2007 г. от
Генералната асамблея на ООН

КОЙ ГУБИ ОТ ПОКАЧВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА?

Поевтиняването на енергоносителите заради световната финансова криза ще повлияе положително на руската икономика в дългосрочен период. Това заяви първият вицепремиер Игор Шувалов в интервю за агенция Dow Jones и вестник The Wall Street Journal в края на 2009 година. На Русия не й е изгодно нов рязък скок на цените на петрола, смята още той. Внимателно следим какво се случва с цента на основната група стоки на руския износ, с фондовия пазар, и най-малко от всичко желаем бърз скок. Фактът, че цените на петрола и газа така значително се понижиха, като цяло за Русия в дългосрочна перспектива е много положителен.

Булгарика се смее на фактите … а те са … В момента цените по бензиностанциите са съпоставими с високите нива от 2008 г. Само че днес цената на петрола е със сто долара по-ниска … Никой обаче не се сеща да попита защо те са пак на цените от 2008 г., а петролът не е … този въпрос е много по-интересен от въпроса за житото … и революцията … и свободата … и рецесията … посмяхме се … а сега нещо още по-сериозно … как да постигнем народното одобрение или да разсеем народа преди да захапе новите по-високи цени на всичко …

МНЕНИЕ, КОЕТО WWW.BULGARICA.COM ПОДДЪРЖА:

… един гуру-апокалиптик – Нуриел Рубини

“Може само да се надяваме, че събитията в Тунис и Египет ще доведат до гладък преход към стабилно и демократично управление. Рисковете за нестабилност и радикализация не могат да бъдат изключени. Подобни катаклизми и произтичащата от тях вероятност за ново рязко повишаване на цената на петрола крие сериозен риск за глобалната икономика, която едва започва да се възстановява от най-тежката финансова криза и рецесия от десетилетия.”

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ – МНОГО БОЛИ – НО НЯМА ЗА КАКВО – БЕДНИТЕ НЯМАТ ДУМАТА ТЕ ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИИ И ОТИВАТ НА ВОЙНА … ИЛИ КАК СЕ МАНИПУЛИУРА /тук на този линк/:

за живота, вселената и всичко останало. . . : Как се .


10 comments for “Кръв, петрол и храна в Либия и по света