Паметник за БГ-Рок легендата Георги Минчев

Точно преди 10 години на 18 февруари 2001 г. бате Гошо си отиде от този грозен свят. И както казва Васко Кръпката, “присъедини се към оркестъра на небето – този на Джими Хендрикс, Джон Ленън, Джанис Джоплин, Елвис Пресли, Джим Морисън…”

Уебсайт за рокмузиканта и място на Алеята на рока в Каварна

21 февруари 2011г. Средства за паметник на рокмузиканта Георги Минчев в Каварна набира сайта www.goshoesnas.com Начало , където могат да се намерят подробности за инициативата на български рокмузиканти и общественици за издигане на паметник на Георги Минчев на Алеята на рока в Каварна.
Това е поредица от прояви за набиране на средства за паметника на легендарния музикант, оставил за поколенията песни като “Бяла тишина”, “Мързелив летен ден”, “Блажени години” и много други.
Идеята се роди, след като направихме паметник на Рони Джеймс Дио, отбеляза кметът на Каварна Цонко Цонев. Решихме, че е време да отдадем почит и на българските рокаджии, които не са сред нас, но които са дали много за българската рок музика и за поколенията след нея, добави той. По думите му веднага след като е открит паметникът на Дио е започнала подготовката и на новия проект.

ДА СИ СПОМНИМ НЕЗАБРАВИМОТО … ВЕСЕЛО БЕШЕ ..

Самият паметник ще изобразява музиканта, седнал върху камъните с китара в ръце. /кликнете за по-голям размер/

Паметникът на Георги Минчев ще бъде на около два метра от паметника на Рони Джеймс Дио в градския парк на Каварна и ще се получи композиция, коментира кметът. За изграждането му необходими 50 000 лева. Досега е завършена основата от морски камъни, а самият паметник ще изобразява музиканта, седнал върху
камъните с китара в ръце. Автор е младият скулптор Красимир Кръстев-Ломски.
Той има намерение да реализира проекта до юли, за да може гостите на града да видят завършен проекта. Това обаче зависи от волята на дарителите, защото изцяло се разчита на дарения, добави Ломски.
Ивайло Крайчовски като представител на комитета, който организира рок фестивала в София предложи да бъде организиран рок-фестивал за българска музика и в Каварна, а кметът Цонко Цонев прие предизвикателството като определи началото на септември за удобно време за фестивал на българската рок-музика в Каварна.

ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО РОКАДЖИЙСКО И МНОГО БЪЛГАРСКО ПАРЧЕ НА ЖОРО МИНЧЕВ:


Петър Гюзелев от “Щурците” отбеляза, че е привлечен към идеята с много добро чувство заради това, че в българската общественост има почит към българската музика и българските изпълнители. Той отбеляза, че Общинският съвет на
София е приел учредяването на стипендия на името на Георги Минчев за ученици с изявени дарби в областта на песенното, музикално и поетично изкуство.
Сметката, по която се набират средства е в
Райфайзен банк IBAN: BG43 RZBB 9155 1000 7323 90 BIC: RZBBBGSF
Титуляри са: Васил Георгиев (Васко Кръпката) и Владимир Йончев.

Георги Минчев е роден в София през 1943 г. Завършва специалност „Външна търговия“ във ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС). Като студент печели „Златния Орфей“ с прочутата песен на Борис Карадимчев „Бяла тишина“ в акомпанимент на „Щурците“ /следва видео/. Друг негов хит от онова време е „Снегът на спомена“.

Пее от началото на 60-те години. Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968-1969 г. със Сребърните гривни.

Минчев заминава да следва телевизионна режисура в IAD Брюксел и я завършва през 1977 г. Записва малко известни у нас песни на френски език. След завръщането си работи в Радио „София“ и Българска телевизия. Нашумява отново с песента „Блажени години“, чиято музика е кавър на американска кънтри-мелодия. През тези години Георги Минчев изпява и химнът „Българският рок“. След демократичните промени се превръща в площаден певец, бард на демократичните промени. Заедно с П. Гюзелев създава групата “Стари муцуни” през 1991 г.

Умира от рак през февруари 2001 г. Завещава китарата си на Васко Кръпката, който от своя страна прави с нея поклонение пред гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл.

В чест на Георги Минчев и неговото наследство за българската рокмузика, всяка година се провежда рок-фестивал “Цвете за Гошо” в София, на сцената в Южния парк, но през първите години се провеждаше пред царския дворец. В рамките на два или три дни на сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено присъстват начинаещи млади групи, както и различни формации на неговите стари приятели като Васко Кръпката, Милена, “Стари муцуни” и др.

… и незабравимата КАКВИ ВРЕМЕНА … за незабравимото време … :

1 comment for “Паметник за БГ-Рок легендата Георги Минчев