Абрамович отвори тефтера с богатствата

ЛЮБОПИТНО ЗА УИКЕНДА

Руският олигарх Роман Абрамович притежава – ранчо за 25 милиона паунда в Колорадо, част от което е и имение с 11 спални – имения за 56 милиона паунда в Сейнт Братс и в Холивуд за 12 милиона паунда – флотилия от яхти Eclipse за 600 милиона паунда, Pelorus за 100 милиона паунда и Seattle 100 за 13 милиона паунда

19 февруари 2011г. Руският олигарх Роман Абрамович “отвори тефтера с богатствата”, като размерът на натрупаното от собственика на футболен клуб “Челси” за първи път стана известно. Това се наложи след като един от най-богатите в хора в света декларира имуществото си, защото бе преизбран в парламента на областта Чукотка, където веднъж бе и губернатор. 44-годишният руснак, който притежава около 11 милиарда паунда, трябвало да декларира имуществото си преди предизборната си кампания.

Романът на Даря Жукова и Роман Абрамович започна през февруари 2005 г. на коктейл след мач между футболните отбори Челси и Барселона. Заради нея олигархът напусна втората си съпруга Ирена, от която има 5 деца. Разводът с бившата стюардеса през октомври 2006 г. струваше на Абрамович 155 млн. британски паунда - огромна сума, но не и за бившия губернатор на Чукотка, чието състояние се оценява на 19.5 млрд. долара.

Абрамович съобщил, че притежава 16 къщи, 72 милиона паунда в 22 банкови сметки и 7 коли, като в автопарка му има и един “срамежлив” Фолксваген Голф.

Според декларацията в Подмосковието Абрамович има два двореца с площ от 2421,2 и 1131, 2 кв. м. Той притежава още две огромни къщи – в САЩ, 1329 кв. м, и във Франция – 910 кв. м. Останалите пет къщи са по-скромни, като най-малката резиденция – 200 кв. м, е в Лондон. Там обаче Абрамович е собственик и на 6 апартамента с обща площ 1426 кв. м на най-скъпите улици. Сред тях има и жилище от само 35 кв. м.

Абрамович може и вече да не е в челната тройка на руските богаташи, но със сдобиването с остров “Нова Холандия” в близост до Санкт Петербург /бивш Ленинград/ застана на първо място в класацията за най-скъпите покупки през 2010. Руски медии говорят за най-малко 300 милиона евро изсипани там. “Нова Холандия” се простира между прочутия Марински театър, двореца на княз Алексей Александрович и Адмиралтейския канал, и представлява някогашна корабостроителница, която през 18 век Петър Велики изгражда в холандски стил – фасада с червени тухли, със сводове, с арка с тоскански гранитни колони.

В Лондон е имението за 150 милиона долара в елитния квартал Белгравия. Между трите къщи във Франция изпъква Chateau de Croe, купена за 30 милиона паунда.

„Загубени жена и куче. Давам награда за кучето”

САЩ не е оставена на последно място от Абрамович. Той притежава ранчо за 25 милиона паунда в Колорадо, част от което е и имение с 11 спални. Руският олигарх е собственик и на имения за 56 милиона паунда в Сейнт Братс и в Холивуд за 12 милиона паунда. Сред флотилията му от яхти са Eclipse за 600 милиона паунда, Pelorus за 100 милиона паунда /на снимката/ и Seattle 100 за 13 милиона паунда.

Освен това той има шест фирми, сред които футболен клуб “Челси”. Но Абрамович не бил длъжен да декларира флота си от частни самолети, армадата от луксозни яхти и двете си подводници.

След “спокойния” януари 2010 г., когато не похарчи и пени за играчи, Абрамович отново припомни за финансовите си възможности и взриви пазара, като плати рекордните 50 млн. паунда (58 млн. евро) за Фернандо Торес от “Ливърпул”. Наблюдателите в Англия коментират мащабната инвестиция като връщане на интереса на Абрамович към “Челси”, който той бил позагубил в последните години.  Много интересно се развиха тогава събитията около футболните пари на Абрамович. Точно този ден на сутринта администрацията на Челси обявих загуба от 70 млн. паунда, а следобед купи играчи за 75 милиона. И не само, но и с бомбастичната си намеса на пазара “Челси” оглави класацията на най-харчещите клубове през зимния прозорец с общо 88.5 милиона евро, след обявената загуба.

Ирина и Роман Абрамович през 1981. Имаха пет деца и си живееха добре, когато Роман не си намери приятелка манекенка. Ирина получи 300 млн. долара след развода, което е едва 1.6% от неговите 18.7 млрд. долара. През декември 2009 собственикът на Челси стана баща за шести път. Детето е от новата му приятелка манекенка.

Обявеният от Абрамович доход от $ 4,9 млн. за 2009 г. е несравним с това което посочва сп. “Финанс” – състоянието му през 2009 г. се е оценявало на $ 13,9 млрд.

Руските медии отбелязват, че според първата декларация на Абрамович през 1998 година, той има само една кола – Лада и няма никакво недвижимо имущество.

Глезотиите на собственика на Челси Роман Абрамович нямат край. Руският милиардер се обзаведе с поредната си суперскъпа играчка като плати 150 милиона лири за най-големия самолет в света Еърбъс 380 Суперджъмбо. Представител на Въздушното изложение в Париж издаде скъпата покупка пред вестник “Мирър”. “Роман е бил впечатлен от самолета. След като има най-дългите яхти и най-бързите коли, в неговия стил е и да се обзаведе с най-големите самолети”, казва източникът. Еърбъс е на два етажа и е с дължина 73 метра. “Да ползваш Суперджъмбо за частен самолет е все едно да си купиш ТЕЦ, за да презаредиш мобилния си телефон”, скочиха срещу милиардера от природозащитната огранизация “Плейн Стюпид”. Те се борят за премахване на полетите на къси разстояния.

Роман Абрамович вече не е сред тримата най-богати руски милиардери, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според рейтинга на списание „Финанс” най-богатият руснак е Владимир Лисин. Неговото състояние възлиза 28,3 милиарда долара.

Лисин е собственик на Новолипецкия металургичен комбинат. На второ място е собственикът на компаниите „Полюс злато” и „Русал” Михаил Прохоров с 22,7 милиарда долара.

Трети се нарежда основателят на „Металоинвест” Алишер Усманов с 19,9 милиарда долара. По този начин Усманов измества от тройката на най-богатите руснаци Роман Абрамович, който е четвърти.