Наш студент плува с майката на американския посланик

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик откри Юлиян Спасителя от Петрич по заръка на майка си и раздаде лично първите визи на наши студенти за бригада в САЩ

Посланик Уорлик: “Досега не е имало случай на  “злоупотреба от страна на български студент, участващ в програмата за лятна работа в САЩ като например да остане нелегално там след изтичане на визата му, за разлика от граждани на други страни!”

16 февруари 2011г. Днес стана известно, че наш студент плува редом до майката на американския посланик в София, но не на открития басейн Република в София, а в водното съоръжение към кооперация в щата Вирджиния, където живее мама Уорлик.

По специалната заръка на майка си американският посланик у нас Джеймс Уорлик открил Юлиян Спасителя от Петрич. Историята разкри лично самият дипломат пред първите петима български студенти, кандидатствали и одобрени за програмата за летни бригади в САЩ за 2011 г. Уорлик лично им връчи паспортите с визите в американското посолство в София.
“Майка ми живее в апартамент в кооперация във Вирджиния. Сградата има плувен басейн и всяко лято в продължение на няколко години като спасител там работил все един и същи български студент. Когато пристигнах в България точно преди година, майка ми ми заръча: ти трябва да потърсиш и да намериш моя приятел Юлиян Спасителя. Ето защо първото ми пътуване извън София бе към Петрич. Именно за да се запозная с Юлиян”, обясни посланик Уорлик пред студентите ни Иван Чавгов, Ралица Димитрова, Кристина Шушорова, Николай Русев и Кристина Иванова, които съвсем скоро заминават за Аляска, Ню Джърси и Вирджиния по програмата Summer Work and Travel.
Уорлик обясни още как майка му дошла на гости в България миналата пролет. Едно от първите и най-важни неща, за които жената настояла, било да отидат до Петрич на гости на Юлиян. Днес спасителят е около 30-те, женен е, с малко дете и има добра работа, радва се на уважението на своите съграждани в Петрич. “Има мили спомени от САЩ, говори перфектен английски и се е ангажирал с развитието на своята общност в родния град”, добави Уорлик. Според него историята е показателна за ползата от програмата за летни студентски бригади в САЩ – тя дава не само шанса за хубави спомени за студентите от работата им в Америка, но също “прави възможни и случки като тази с майка ми, която е изградила своя връзка с България много преди да стана посланик”.
“Надявам се скоро да дойде денят, в който няма да имаш нужда от виза, за да отидеш до САЩ”, каза посланикът на Иван, докато му връчваше паспорта с визата. Дипломатът обаче припомни, че решението се взима от Конгреса.
По думите му досега не е имало случай на злоупотреба от страна на български студент, участващ в програмата за лятна работа в САЩ като например да остане нелегално там след изтичане на визата му, за разлика от граждани на други страни. Уорлик изтъкна, че важен момент от програмата е, че слизайки от самолета, студентът знае къде ще работи, тъй като е установил контакт с бъдещия си работодател още преди да замине за САЩ.
За да се намали риска обаче както от злоупотреби, така и от неприятни изненади, Държавният департамент на САЩ е решил да въведе няколко мерки, включващи засилване на контрола над чуждестранните партньори, ангажирани с наемането на студентите, научи “Стандарт” от дипломатически източници. Освен това външното министерство на САЩ ще предоставя по-подробна информация на студентите какво могат да очакват от тази програма и най-важното – ще открие 24-часова безплатна телефонна линия.
“Досега не сме имали проблеми с български студенти. България е в топ 10 от страните, които изпращат най-много студенти на летни бригади всяка година”, отбеляза Уорлик. През 2010 г. техният брой е бил над 6000 от общо 130 000 студенти от целия свят.