ВНИМАНИЕ: Измами със зелени карти

Посолството на САЩ предупреждава в специално съобщение за измами във връзка с лотарията „Зелена карта”

Ето и официалното съобщение без промени от редакцията
Посолството на САЩ в София предупреждава българските граждани да не отговарят на писма или имейли, които съобщават, че получателят е спечелил от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток – позната като лотария „Зелена карта”, дори да се твърди, че тези съобщения са изпратени от Бюрото по консулски въпроси на Държавния департамент на САЩ. Държавният департамент преустанови практиката на уведомяването на спечелилите чрез писма и никога не е използвал имейли за тази цел. Всеки получател на писмо или имейл, в който се споменава лотарията „Зелена карта”, може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно.

Консулският отдел на Посолството на САЩ напомня на възможните печеливши, че уведомяването никога не се извършва по телефона.

Участниците в лотарията „Зелена карта” DV-2012 няма да получат уведомителни писма. Те могат да проверят дали са спечелили като посетят интернет страницата  http://www.dvlottery.state.gov от 1 май 2011 до 30 юни 2012 г.

Участниците в лотарията „Зелена карта” DV-2011, които са изпратили своя електронен формуляр от 2 октомври 2009 г. до 30 ноември 2009 г. и са били изтеглени на случаен принцип, вече са уведомени от Консулския център в Кентъки, който е част от Държавния департамент. Участниците могат да проверят статута на своите формуляри, като посетят следната интернет страница: http://www.dvlottery.state.gov – от 1 юли 2010 г. до 30 юни 2011 г.

Не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията „Зелена карта”. Единственото плащане е самата такса за виза, която се плаща в Посолството на САЩ. Не съществуват никакви други такси до момента на кандидатстване за виза в Посолството.

Всеки, който смята, че е жертва на измама, може да изпрати имейл на следната електронна поща: iv_sofia@state.gov.

Посолството на САЩ очаква гладко и безпроблемно кандидатстване на всички спечелили от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток. За повече информация за програмата, както и за общи инструкции по визови въпроси посетете нашия уебсайт: http://bulgaria.usembassy.gov/visas.html.