Мубарак ще командва от вилата на морето – България “духа супата”

Хосни Мубарак и семейството му са пристигнали в курорта Шарм ел Шейх на Червено море, където е президентската вила резиденция. Кланът Мубарак е семейство, което струва повече от 60 млрд. долара по известни данни. Мохамед Хосни Мубарак (роден на 4 май 1928г.) става Президент на Египет на 14 октомври 1981г.Той се издига до вицепрезидентския пост след кариера в Египетските военновъздушни сили, а по-късно става президент след убийството на световно известният Ануар Садат на 6 октомври 1981г., застрелян, докато приема военен парад в Кайро, от военни, членуващи в организацията Египетски ислямски джихад. Египетският министър на отбраната Мохамед Тантауи, който пое властта в страната след оставката на президента Хосни Мубарак, бе назначен за вицепремиер на 29 януари, в опит на Мубарак да укроти народното недоволство. Тантауи е роден през 1935 г. Има чин фелдмаршал и е бивш министър на отбраната и военното производство от 1991 г. и командващ военните сили от 1995 г.

Египет ще бъде управляван от тези, които управляваха 30 години със сила съвместно с Мубарак … още весели неща

Експерт по арабистика и дипломат: “Загубите на пазарите в арабския свят са тежък удар за българската икономика. Събитията в Египет са “бунт от социален характер на едно неграмотно, бедно и гладно население”. Няма политическа сила в Египет, която да е в състояние да реши тези проблеми!”

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Президентът Хосни Мубарак се оттегли от властта след 18 дни на масови протести, съобщи вицепрезидентът Омар Сулейман по държавната телевизия, където 2000 антиправителствени демонстранти бяха блокирали входа на сградата на египетската държавна телевизия, съобщи ДПА.

Според телевизия Ал Арабия египетският президент Хосни Мубарак и семейството му са пристигнали в курорта Шарм ел Шейх на Червено море. Източници от силите за сигурност казаха, че Мубарак е напуснал Кайро и е заминал с хеликоптер от президентския дворец.

Министърът на отбраната и на военната промишленост на Египет ген.-фелдмаршал Хусеин Тантауи оглави Военния съвет на въоръжените сили, на който Мубарак предаде своите пълномощия. Египетските военни обявиха, че няма да действат като заместител на законно правителство. Съвсем скоро ще обявим мерки, с които да бъдат направени исканите от египтяните промени, съобщи военен говорител в кратко телевизионно изявление, като на края застана мирно пред камерата и достойно козирува. Съобщението бе излъчено по телевизия АЛДЖАЗИРА. Египетската армия призова за връщане към нормалния живот.

Тантауи е начело на армията от самото начало на мандата на Мубарак, от когато е въведено военно положение и до ден днешен не е отменено. Тантауи е роден през 1935 г. и се присъединява към военните през 1956 г. Участвал е в три войни срещу Израел – Суецката криза през 1956 г., както и във войните в Близкия изток през 1967 и 1973 г. Има чин фелдмаршал и е бивш министър на отбраната и военното производство от 1991 г. и командващ военните сили от 1995 г. 75-годишният Мохамед Тантауи бе назначен за вицепремиер на 29 януари тази година, когато президентът Мубарак смени правителство под натиска на протестите, започнали четири дни преди това.

Египетските военни управляващи разпуснаха парламента на страната, предаде АФП, позовавайки се на държавната телевизия. В същото изявление по държавната телевизия Висшият съвет на въоръжените сили на страната обяви, че Конституцията е била суспендирана. Военните управляващи поставиха приблизителна времева рамка от шест месеца за провеждане на демократични избори, които ще доведат на власт гражданско правителство.

По цялата страна се развяват египетски знамена, хората пеят и танцуват. Протестиращите на площад “Тахрир” в Кайро скандират: “Народът свали режима”. Това видяхме по телевизия АЛДЖАЗИРА, която излъчва в САЩ по общественият канал КСЕТ.

Носителят на Нобелова награда за мир Мохамад ел Барадеи, превърнал се в една от водещите фигури в египетската опозиция, заяви, че “страната най-сетне е свободна след десетилетия на репресии”. Египетският народ отвори нова страница в гордата история на своята страна – по мирен път успя да отвоюва своите основни права и граждански свободи, отнети му в продължение на десетилетия.

Оставката на Мубарак не слага край на прехода в Египет, предстоят трудни дни за тази страна, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

С оттеглянето си от власт президентът Хосни Мубарак взе правилното решение – да освободи пътя за сериозни реформи, заяви българският външен министър Николай Младенов. Днес египетският народ отвори нова страница в гордата история на своята страна. След седмици на масови протести египтяните успяха по мирен път да отвоюват своите основни права и граждански свободи, отнети им в продължение на десетилетия, заяви външният ни министър Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на външно министерство.

Вярвам, че египетският народ има силите да докаже, че демокрацията, икономическият и социален прогрес, и стабилността в Близкия изток могат да вървят ръка за ръка, заяви още външният ни министър. Египет бе първата арабска държава, която положи основите на мирния процес в региона. Очаквам успехът на египетския народ да бъде съхранен чрез проява на политическа воля и мъдрост в името на стабилността и справедливия мир в Близкия изток, допълва в заключение министър Младенов.
Експертът по арабистика и дипломат от кариерата Кирияк Цонев е отбелязал, че загубите на пазарите в арабския свят са тежъкудар за българската икономика. По думите му събитията в Египет са “бунт от социален характер на едно неграмотно, бедно и гладно население”. Според него няма политическа сила в Египет, която да е в състояние да реши тези проблеми.

ПРИПОМНЯМЕ: ЦРУ: Мубарак пада днес

Мубарак: Няма да се поддам на натиск

2 comments for “Мубарак ще командва от вилата на морето – България “духа супата”