400 тона зеленчуци спрени заради пестициди

ВРЕДНО - Международен символ за химична опасност

… в България … не в САЩ …

ЩО Е ТО И КАК ВЛИЯЕ?

Внос от Йордания ще бъде спрян заради превишено съдържание на пестициди по сигнал на граждани в столични медии

В тези концентрации не могат да предизвикат остри отравяния, но са опасни за малки деца и бременни жени, както и за всеки за напред, защото се натрупват в черния дроб

14 февруари 2011г. С 10% по-високо от допустимото съдържание на пестициди е измерено в домати, внос от Йордания на зеленчуковата борса в Слатина в столицата София. При краставиците наднорменото съдържание на пестициди е с 6%, а при пипера – два до три пъти над нормата са измерените количества от два вида пестициди. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав
Найденов при първата акция на Българската агенция за безопасност на храните, цитиран от БТА.

Акцията е по сигнал на граждани в столични медии от събота, уточни Найденов. Земеделският министър каза, че става въпрос за около 400 тона зеленчуци – домати, краставици и пипер, внесени в петък от Йордания. Резултатите са двукратно потвърдени от референтната лаборатория към БАБХ от пет отделни проби. Производители на борсата обаче я оспориха и поискаха последващо изследване в независима лаборатория. Според зам.-директорът на БАБХ с ресор “Управление на качеството” д-р Тенчо Тенев, вносът на зеленчуци от Йордания у нас не е масов.
Въпросните партиди с повишено съдържание на пестициди са под възбрана и няма да достигнат до пазара, увериха от агенцията.

В тези концентрации пестицидите не могат да предизвикат остри отравяния, но са опасни за малки деца и бременни жени, защото се натрупват в черния дроб.
По закон оттук нататък вариантите са или унищожаване на продукцията, или връщането й в Йордания, каза Тенев. Все още не е взето решение как нашите власти ще постъпят с тази стока, посочи той.
Проблемът е, че според европейския регламент 669 Йордания не влиза в списъка на страните, от които се изследват зеленчуците.
Този регламент изисква да се взимат минимум 10 процента за лабораторен анализ от плодовете и зеленчуците, които влизат в България. Проверката се извършва още на “Капитан Андреево”- седем дни в седмицата, 24 часа , увери д-р Тенев. Сред изследваните стоки са и тези от Турция и Македония, например.
От агенцията казаха, че ще изпратят нота до ЕС и ще настояват за изменение на регламента, който да включва проверки на стоките и от страни като Йордания.

Пестицидите са отровни химични съединения, специално създадени от човека за борба срещу вредителите. Наименованието им произлиза от латински “pest” – вреда и “cide” -убивам; т.е. “вещества убиващи вредителите”.

Независимо, че са създадени не за да въздействат върху хората, веднъж приложени тяхното разпространение вече не може да бъде контролирано! Те остават в окръжаващата ни среда, попадат във водата ни, остават в храните ни, в почвата и въздуха – те са около нас! Прилагането им трябва да става изключително внимателно, при спазване на редица предпазни мерки и по подходящ начин.
Правителствата са тези, които трябва да контролират тези отровни препарати от момента на пускането им на пазара, през прилагането им до остатъците от тях в храните, водите и окръжаващата ни среда!

Най-честите първи признаци на отравяне от пестициди са сънливост, главоболие, виене на свят, много от изпотяване, не се виждат ясно, повръщане, болки в мускулите, болка в стомаха и спазми. Ако сте били отровени с пестициди обикновено ще са три или повече от горните признаци. Признаците обикновено ще се появят, докато сте на работа или по-късно същия ден, когато работите с тях. Или може и след години или в следващото поколение, ако ги поглъщате с храната и течности.

Влияние на пестицидите върху човешкото здраве

Остро отравяне с ясно изразени симптоми
При попадане на големи количества в организма, настъпва остро отравяне, което може да завърши със смърт. 25 милиона селскостопански работници в света годишно имат поне един инцидент – отравяне от пестициди.

Хронични ефекти – намалена имунна защита, алергични реакции, диабет и др.

Отдалечени ефекти Най-страшното е , че пестицидите могат да действат и незабележимо и то в изключително ниски концентрации. Могат да минат години между въздействието им и заболяването, а дори и действието им да се прояви чак в следващото поколение. Всяка година в света се откриват около 772000 нови случая на различни заболявания, които се дължат на въздействие на пестициди.

кликнете за голям размер. Using national-level databases, a simulation was conducted of potential pesticide loss from farm fields on the basis of the factors that are known to be important determinants of pesticide loss, including: 1. intrinsic potential of soils to leach or runoff pesticides,2. chemical properties of the pesticides, 3. annual rainfall and its relationship to leaching and runoff, 4. cropping patterns, and 5. chemical use. Annual pesticide losses were estimated by Don Goss (Texas Agricultural Experiment Station, Temple, Texas) for a variety of soils and climates using the field-level process model GLEAMS (Groundwater Loading Effects of Agricultural Management). Leaching and runoff estimates were generated for 240 pesticides applied to 120 soils for 20 years of daily weather from each of 55 climate stations distributed throughout the United States. ФОТО: University of Nebraska–Lincoln

Ето само част от списъка:

*Индуциране на злокачествени заболявания -левкимия, рак на костите и др.
*Генетични промени
*Влияние върху имунната система
*Вродени дефекти при новородени
*Скъсяване времето на лактация при кърмачки
*Увреждане на нервната система – проблеми с умственото развитие
*Диабет
*Стерилитет
*Аборти