ЦРУ: Мубарак пада днес

Пука ли му …

… и на кой му пука …

10 февруари 2011г. Директорът на ЦРУ Леон Панета заяви днес в изказване пред комисията по разузнаване към Сената, че “Има голяма вероятност Мубарак да се оттегли тази вечер в полунощ”, като се позова на египетския президент. /бел.ред. часовникът в Египет показва същото време, като в България/

Новината изригна във всички американски медии рано тази сутрин и продължава да бъде водеща през последните два часа и половина към 9:30 ам РТ.

След 17 дни на протести в Египет протестиращите викат “победа”, поздравяват се и благодарят на армията в центъра на Кайро, показаха водещите световни телевизии. Площад “Тахрир” оправда името си “Освобождение” за втори път след 1952-ра, когато Египет стана независима държава. Сега египтяните празнуват края на епохата “Мубарак”, която продължи цели три десетилетия без нито един протест и недоволство от страна на  народа.

Водеща роля в тези събития изигра армията. Още от началото на протестите военните обявиха, че няма да вдигат оръжие срещу народа. Изглежда, че поне на първо време армията ще трябва да обезпечи не само сигурността на държавата, но и управлението. Ролята на военните се потвърждава и от новината, че Мубарак е предал властта на главнокомандващия на войската. Също така засега единствената нееднозначна информация идва от военните. Върховният съвет на въоръжените сили съобщи, че е провел среща, за да обсъди мерките, които трябва да се вземат, за да се защити държавата.

Останалата информация не е потвърдена: че Хосни Мубарак е готов да обяви оставката си още тази вечер, че вече е записал реч с подобно съдържание и е отпътувал за Шарм-ел-Шейх, че в обръщението си той предава властта на своя вицепремиер. Последното, обаче, е в разрез с конституцията, която гласи, че при подобна ситуация управлението на страната трябва да бъде поето от председателя на парламента.

В политическо отношение САЩ очевидно преосмисли отношението към досегашния си дългогодишен съюзник Мубарак. Тази рязка промяна ясно показва, че прогнозите и очакванията на анализаторите в екипа на Обама за Арабския свят са били най-малкото неособено точни.

Политическите революции имат уникалната способност да хващат в крачка дори и най–добре подготвените американски правителства.

Наскоро във вихъра на спонтанните масови демонстрации срещу режима в Египет това разбра и самият Обама, коментира The Telegraph.

“Времето на Мубарак вече отмина”

– заяви само преди седмица един от най-уважаваните публицисти в САЩ – Фариид Закария, като добави, че в света има само един безспорен авторитет, който е в състояние да накара Мубарак да се оттегли от властта – Барак Обама.

НА КОЙ МУ ПУКА …

Смяната на курса във Вашингтон е очевидна – преди правителството на Обама полагаше усилия да сигнализира на Израел и правителствата на Саудитска Арабия, Йордания и Кувейт, че САЩ няма току-така да се откажат от най-важния си арабски съюзник и посредник за Близкия Изток, сега американският натиск над Мубарак очевидно изигра роля. В Кайро дори беше изпратен специален пратеник, който да подчертае нуждата от реформи.

Другото, което стана ясно е, че наследникът на Мубарак със сигурност няма да има така приятелски и про-американски курс на поведение.

Припомняме. че израелският премиер Нетаняху по-рано апелира към Обама да не критикува Мубарак прекалено остро. Но в същото време стана ясно преди седмица, че Израел отдавна смята Омар Сюлейман, който стана вицепрезидент на Египет, за най-подходящия кандидат да смени настоящия държавен глава Хосни Мубарак. Това сочат засекретени документи на Държавния департамент на САЩ от досието на сайта WikiLeaks, които публикува „Дейли телеграф“. Мубарак назначи Сюлейман за вицепрезидент на 29 януари 2011г., след като в страната бяха избухнали масови антиправителствени протести. Бившият шеф на разузнаването Сюлейман е наричан от своите сънародници “египетският сив кардинал”.

Според алжирски вестници Мубарак е успял да си осигури 50%  от печалбите на много чужди фирми, присъстващи на египетския пазар. Дори и американски интернет сайтове говорят за подобни връзки на президента с чужди корпорации, като “Марлборо”, “Хермес”, “МакДонълдс”, “Водафон”, “Чили”, “Хюндай” и др. Известно е, че Мубарак и синовете му са използвали корупцията в режима, за достъп до сделки и присвояване на обществени средства. През това време по данни на ООН една пета от египтяните печелят по-малко от $1.00 на ден.

Ако от настоящата криза се роди истински демократично, прозападно правителство, което ще остане предано на каузата за регионален мир и стабилност, то реакцията на Обама може да се счита за оправдана.

Ако обаче Мубарак бъде сменен с враждебен спрямо американските интереси режим (да речем ислямистки, предвид широката популярност на радикалното „Мюсюлманско братство”), то тогава настоящият американски президент ще трябва да преглътне наистина голям горчив хап заради преценката си за надеждността на египетската демокрация. Така както Джими Картър проклина деня, в който разкритикува шаха на Иран за ограничаването на човешките права в страната.

Незабавна оставка на президента Хосни Мубарак, която е основното искане на протестиращите по улиците на Кайро, ще предизвика предсрочни президентски избори съгласно египетската конституция и може допълнително да затрудни политическата реформа, казват експертите, цитирани от Асошиетед Прес. /Ако Мубарак подаде оставка сега, както настояват мнозина протестиращи, ще трябва да се произведат предсрочни избори в срок от 60 дни съгласно сегашната конституция./

ПУКА ЛИ МУ ..

Смята се, че семейството има милиарди долари в британски и швейцарски банки и имоти във Великобритания и Съединените щати. Разбира се няма точни данни, но може да се окаже, че диктаторът с 30-годишно управление е задминал и самия Бил Гейтс.

ФАРАОН ПРЕЗ 21 ВЕК – ИМА ЛИ ГО И КОЙ И ЗАЩО ГО ДОПУСНА – НИМА НИКОЙ ПО СВЕТА НЕ ЗНАЕШЕ – 30 ГОДИНИ ЕГИПЕТ ПОЛУЧАВАШЕ ПО 1,3 МИЛИАРДА ДОЛАРА САМО ОТ САЩ

Кланът Мубарак е семейство, което струва повече от 60 млрд. долара по известни данни, пише италианският в. “Стампа“.  Парите и властта донасят на Хосни Мубарак прякора Фараона и го правят непоклатим през последните 30 години. Наричат го Фараона не само заради натрупаното лично богатство, но и на имуществото на древните египетски владетели, което е успял да присвои, пише вестникът.

Според американски, сирийски и алжирски източници само личните авоари на египетския президент Мубарак възлизат на 40 млрд. долара.

Състоянието на Мубарак е съставено от пари в брой, акции, недвижими имот в различни страни, предимно в САЩ, две яхти за 60 милиона евро. Парите в брой, както и акциите са разпределени в американски, германски, британски, швейцарски, шотландски, испански и дубайски банки.

Компанията на недвижими имоти на Мубарак – Алаа Мубарак (кръстена на по-големия му син –Alaa Mubarak (علاء مبارك‎), or Alā’-ud-dīn Muhammad Husni Sayyid Mubarak) разполага с имоти в Лос Анджелис, Вашингтон, Ню Йорк и Лондон.

Богатството на президента, както изглежда, е натрупано и от комисиони от сделки с оръжия и с недвижими имоти в Кайро и в туристическите зони като Хургада и Шарм ел Шейх.

Синът на Мубарак – Гамал, до неотдавна сочен за негов приемник на президентския пост, също е успял да натрупа богатство, за което се предполага, че възлиза на 17 млрд. долара, съхранявани в банки в Швейцария, Германия, САЩ, Великобритания и вложени в различни инвестиционни фондове.

Докато десетки хиляди демонстранти в Кайро искат оставката на президента Мубарак, по-скромна група протестира пред луксозния дом на сина му Гамал в Лондон. Смята се, че неговите спестявания от милиарди долари надминават дори тези на баща му.

Първата дама на Египет – Сюзан, наполовина британка, наполовина ирландка, е влязла в елитния клуб на световните милиардери още около 2000 г., когато авоари на нейно име са били преразпределени между американски банки, банки в различни европейски столици и в Дубай. Депозитите и инвестициите на първата дама се оценяват на между 3 и 5 млрд. долара.

Мохамед Хосни Мубарак (роден на 4 май 1928г.) става Президент на Египет на 14 октомври 1981г.Той се издига до вицепрезидентския пост след кариера в Египетските военновъздушни сили, а по-късно става президент след убийството на световно известният Ануар Садат на 6 октомври 1981г., застрелян, докато приема военен парад вКайро, от военни, членуващи в организацията Египетски ислямски джихад. /Мохамед Ануар Садат е президент от 1970 до 1981г. През 1978г. с голямо световно одобрение получава Нобелова награда за мир, заедно с израелския лидер Менахем Бегин, заради сключеното между тях Кемпдейвидско споразумение, което става възможно с посредничеството на американския президент Джими Картър, първият мирен договор между Израел и арабска страна./

Мубарак е считан за един от най-влиятелните лидери в региона. Известен е с умерената си позиция по палестинско-израелския конфликт и често взима участие в преговорите между двете страни. Във вътрешнополитически план управлението на Мубарак се стреми да следва курс на съживяване на икономиката и решаване на социалните проблеми в египетското общество. Политиката му обаче среща сериозна съпротива от страна на ислямистите в страната. Във външната си политика той следва проамерикански курс, като след Израел, Египет е най-важният партньор на САЩ в Близкия изток.