Бомба гръмна пред офис на наша медия в България

Самоделното взривно устройство е съдържало 400 гр тротилов еквивалент.

ЧУЙТЕ АУДИО ИНТЕРВЮТА на Премиера Бойко Борисов и зам.-гл.редактор на ГАЛЕРИЯ

Политически или криминален е взривът?

10 февруари 2011г. Бомба гръмна рано сутринта в 5:40 часа /б.вр./ пред редакцията на вестник “Галерия”, която се намира в сграда на бул. “Цариградско шосе” 17 в София, съобщи БТА, като цитира МВР. Самоделното взривно устройство е съдържало 400 гр тротилов еквивалент. Няма данни за жертви и пострадали хора, съобщиха от МВР, но са нанесени сериозни щети върху сградата, както и на околните кооперации.

“Това е опит за сплашване на вестника заради критичната настроеност на вестника срещу управляващите. Има по-скоро политическа, отколкото криминална следа. Не мога да кажа кой е поставил бомбата, но не е поставена от фолк певица или актьор, недоволни от статия в нашия вестник. Настоявам министър Цветан Цветанов да се изкаже по случая, той обикновено реагира много бързо. Освен това е известно, че преди време, по негово нареждане, бяха арестувани репортери от нашия вестник, които правеха репортаж от вилата му в село Шума. Не казвам, че е министър Цветанов, но ако той бързо стигне до извършителите, аз лично ще му благодаря”, заяви пред ДАРИК РАДИО главният редактор на в. “Галерия” Кристина Патрашкова.

Вътрешният министър Цветан Цветанов не коментира версии за взрива. “Не бих искал да коментирам извеждането на определена версия, защото всяка една би могла да провокира политическо говорене и някои биха могли да се почувстват засегнати от евентуално изведена версия. В момента мога да кажа, че колегите правят всичко възможно да се намерят и доказателства и да бъдат локализирани и задържани извършителите на този криминален акт“.

Вестник “Галерия” получи скандална популярност, след като в началото на януари разпространи стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Няколко дни след това екипът на вестника пусна три нови скандални разговора – два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

Взривът пред редакцията на в. “Галерия” е акт срещу държавата, коментира председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. По думите му не е случайно съвпадението, че това се случва сега, когато в България пристигат на посещение четирима еврокомисари. “Единственото, което ме притеснява е, че такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Не е някой, който се е ядосал на вестника. Това е организирано и е мислено много добре“, каза още Велчев.

Премиерът Бойко Борисов нарече конспиратори извършителите на взрива, избухнал тази сутрин пред редакцията на вестник „Галерия”, чухме по ДАРИК РАДИО.

ЧУЙТЕ И ВИЕ: BBvzriv

Държавата има прекалено важни приоритети и няма да се занимаваме с такива ченгеджийски номерца, коментира още премиерът …

Зам-главният редактор на вестник „Галерия” Явор Дачков скочи срещу премиера Бойко Борисов, който по думите му прави внушения в посока на това, че хора от вестника имали интерес да взривят колега в собствената си редакция. В „Челюсти” по ДАРИК РАДИО, което слушаме “на живо” в САЩ по интернет, Явор Дачков коментира: „Защо всички започваме да се правим на идиоти и не искаме да видим очевидната истина? От 20 години едни циркаджии си преместват властта и си играят на опозиция и на власт, за да владеят схеми за източване на пари от държавата.”

ЧУЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК: GALERIA vzriv Dachkov

1 comment for “Бомба гръмна пред офис на наша медия в България