Бензинът ще хвръкне нагоре

БИЗНЕС

31 януари 2011г. Днес стана ясно, че много скоро цените на бензина ще изхвърчат още нагоре, като за главна причина се посочва кризата в Египет, предизвикана от протестите срещу президента Мубарак.

Днес Лондонският сорт Брент превиши психологическия праг от 100 долара за барел, съобщи Франс прес. Има реална опасност от недостиг на петрол заради размириците в Египет, но ОПЕК е готова да действа, заяви днес генералният секретар на картела. /Организацията на страните износителки на петрол (Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) е включва някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт и имаща за цел контрола на ценовите равнища чрез нейни вътрешни споразумения. Страните членки на ОПЕК реализират 40% от световното производство и 50% от световния износ на нефт./

Тези прогнози “на едро” означават, че по бензиностанциите, или пазарът на дребно, ще реагира много скоро. Обикновенно това се случва първо в САЩ.

В момента цените на бензина в Калифорния са около 3,50 щатски долара за галон, като постепенно бавно повишение от 3,00 нагоре се наблюдава през последната година.