Прибират българите от Египет заради размириците

Ситуацията в Египет остава напечена и протестите не стихват вече седем дни. На централния площад в Кайро днес се над 250,000 души срещу режима на президента Мубарак.

Правителственият самолет  излита утре за Кайро, за да прибере сънародниците ни

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Ситуацията в Египет остава напечена вече 7 дни

Засега западните страни се въздържат категорично – Израел подкрепи Мубарак

31 януари 2011г. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, правителственият самолет „Еърбъс” ще излети утре за Кайро, за да прибере от египетската столица сънародниците ни, които желаят да се върнат в България. Координацията се извършва от Кризисния щаб към Министерство на външните работи.
Към момента около 50 българи са заявили желание в посолството ни в Кайро да бъдат евакуирани у нас заради напрежението в Египет през последните дни. От Министерството на външните работи (МВнР) уточниха, че кризисният център към ведомството днес е взел решение да започне процедурата по издаване на разрешителни за полета за евакуацията на българите.
50-те българи, които са пожелани да се приберат в България, са основно работещи или живеещи в Кайро и сред тях няма туристи. Полетът ще бъде изпълнен утре от правителствения „Еърбъс” на Авиоотряд 28.  Евакуацията ще бъде за сметка на държавния бюджет, тъй като българите се намират на територията, на която се чувстват несигурни са под заплаха, уточниха от МВнР.
Няма ограничение в броя на българските граждани, които искат да ползват правителствения самолет. Ако има прекалено много желаещи да се евакуират, а няма място на правителствения самолет, ще се търсят допълнителни варианти. Никой обаче няма да остане неевакуиран от Египет, обещаха от Министерството на външните работи. Посолството ни в Кайро може да поеме определен брой българи, които имат нужда от подслон.
Евакуацията на българските туристи в Египет е задължение на туроператорите. „Минималната бройка е 45 души, подадена от нашето посолство. Максималната ще бъде 90, защото толкова са местата в самолета. В никакъв случай няма да са само 45, ще бъдат повече”, каза пред медиите Пенчо Пенчев директор на правителствения Авиоотряд 28.

3500-5000 българи годишно посещават Египет като туристи, сподели директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По бизнес пътуват 5 000. Туризмът в югоизточната част на Египет около Червено море не е застрашен в момента от безредиците, които се случват в центровете на големите градове. По думите му – другата размирна държава Тунис също е дестинация, която предлага много добър продукт. Сега е туристическият сезон и в Египет, и в Тунис – периодът февруари-март-април, температурите са изключително благоприятни. Ситуацията в Тунис, и в Египет, несигурността, ще се отрази на пътуванията към тези дестинации в 2011 година и ще нанесе щета на туризма в близък план, каза той.

Посолството на САЩ в България съобщи, че съветва американците да напуснат Египет възможно най-скоро. Най-малко 2600 американци в Египет са поискали от американските власти да им помогнат да се евакуират от разтърсената от политическа криза Египет, предава АФП, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ. Очаква се броят им да се увеличи. Говорителя на Държавния департамент Филип Кроули заяви, че повече от 1200 души вече са напуснали страната с девет полета за Ларнака в Кипър, Истанбул и Атина.

Ситуацията в Египет остава напечена и протестите не стихват вече седем дни. На централния площад в Кайро днес се над 250,000 души срещу режима на президента Мубарак. Опозицията обеща да не напуска площад “Тахрир”, или “Свобода”, докато дългогодишният президент не се оттегли. В същото време неговото правителство се закле.
Засега западните страни се въздържат категорично да се присъединят към призива на протестиращите президентът Мубарак да се оттегли. След първите големи протести Барак Обама се задоволи само да го прикани да изпълни обещанията си за повече реформи и свободи. Днес обаче британският премиер Дейвид Камерън в телефонен разговор с Хосни Мубарак го призова към „подобаващо предаване на властта”. Външните министри на Евросъюза продължават да бъдат сдържани.

Израел открито заяви подкрепата си за Мубарак.
Според президента режимът в Египет е фактор за стабилността в близкия изток. Според Тони Блеър обаче промените са неизбежни. Въпреки покрепата си за режима в Египет, Израел евакуира от там над 40 свои граждани, като сред напусналите са бизнесмени, туристи и семействата на израелските дипломати.

Египтяните, изпълнили улиците на Кайро през последните дни, не настояваха само за слагане на край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак. Целта им е и да свалят и евентуалния наследник на президента – сина му Гамал. З а египтяните и много араби в региона тенденцията към таурит – наследено управление – от много време е приемана за най-голямата обида за обществата, стремящи се към по-голяма свобода. Протестите из арабския свят, предизвикани от въстанието в Тунис и династичното наследяване са основната причина за безредиците.

Протестите в Египет започнаха на 18 януари 2011г. , когато мъж се самозапали в египетския град Александрия. Това бе третият подобен случай в Египет само за два дни, след като предишният ден двама мъже се възпламениха в Кайро в знак на протест срещу управлението на страната. Случай на самозапалване беше регистриран и в Мавритания. Преди това самоубийството на младеж след самозапалване в Тунис предизвика вълна от протести в страната, довела до свалянето на управляващия режим.

На 19 януари президентите на САЩ и Египет Барак Обама и Хосни Мубарак обсъдиха по телефона ситуацията в Близкия изток и Тунис, както и атентата от 1 януари в коптска църква в Александрия, съобщиха от Белия дом. Американският президент е изказал съболезнования във връзка с атентата в първия ден на новата година и е призовал към намаляване на напрежението и развитие на отношенията между всички религии.

Министерството на външните работи (МВнР) предоставя телефони, факс и е-mail, на които близки на български граждани, намиращи се в Египет, могат да изпратят данни за контакт с тях и да получат информация за ситуацията в страната.
Телефони в МВнР : (02) 948 2404; (02) 948 23 61; факс: (02) 971 36 20; (02) 870 71 37; е-mail: egypt@mfa.bg
Посолство на България в Кайро: 0020 2 27 363 025 ; 0020 2 27
366 077; мобилни: 0020 12 317 05 04; 0020 16 506 17 18;
факс – 0020 2 27 363 826.