Кървава трагедия на московското летище Домодедово

Откриха главата на предполагаемия атентатор-камикадзе

ВИЖТЕ ВИДЕО

24 януари 2010г. Най-малко 35 души загинаха, а над 130 са ранени при кървавата  трагедия днес в 16,32 часа московско време в залата на чакащите на московското летище Домодедово. На мястото на атентата е била открита и главата на предполагаемия атентатор-камикадзе, който е носел експлозиви с тротилов еквивалент пет килограма, съобщи Интерфакс, цитирана от БТА.

Руското Министерство на здравеопазването публикува имената на 54 души, ранени при атентата на Домодедово, настанени в московските болници. Сред тях няма пострадали българи, съобщиха от външно министерство.

Руските власти обявиха случилото се за терористичен акт, а прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител. Според източник от руската милиция от намерената глава може да се съди, че предполагаемият атентатор е от арабски тип, или кавказки, на видима възраст 30-35 години. Намерени са и други части от тялото на предполагаемото камикадзе, допълва ИТАР-ТАСС.

Заради терористичния акт руският президент Дмитрий Медведев поръча на всички държавни служби да направят необходимото за установяване на виновните за случилото се и за обезпечаване на безопасността на оцелелите и за полагането на необходимите грижи за тях.

Никакви кадрови решения във връзка с терористичното нападение на летище „Домодедово”, включително и по отношение на ръководството на летището, засега не се планират.

Летищата Внуково и Шереметиево поемат всички полети, които не могат да се приземят на Домодедово.

Израелската авиокомпания „Ел Ал” е отменила два полета от Тел Авив от съображения за сигурност, предава радио „Эхо Москвы”. Отменени са полети от Дюселдорф и Лондон. Задържани са полетите от Баку, Франкфурт, Хургада, Душабе, Хонконг, Виена и Пекин

Мерките за сигурност в московското летище Домодедово  са били недостатъчни, заяви говорителят на руския Национален антитерористичен комитет Николай Синцов, цитиран от РИА Новости.

На 29 март миналата година два самоубийствени атентата в метростанции „Лубянка” и “Парк на културата” в Москва отнеха живота на 40 души, а повече от 90 човека бяха ранени. Атентатите бяха извършени от жени-камикадзе.

VIDEO

Moscow Domodedovo airport bombing Live Footage

Terror Blast: At least 31 killed in Moscow’s Domodedovo airport explosion

5 comments for “Кървава трагедия на московското летище Домодедово