Да убиеш майка и брата си заради откраднато бъдеще

Да убиеш заради откраднатото си бъдеще*

Николай Христов, Светослава Кузманов, ДАРИК

По тези географски ширини децата често остават без бъдеще. Това не е Африка. Тук е Европа. Тук се раждат деца и се оставят в домове. После световните медии като BBC например, правят филми за тях, а в държавата България започват кампании за затварянето на домовете, за интегрирането на децата и пр.

Понякога децата растат в „семействата” си. Но пак остават без бъдеще. И пак „родителите” избират това. /Дали си в Родината или в чужбина все едно/

Една кървава трагедия разтърси България през уикенда. Година преди да навърши пълнолетие Джунейт Шевкедот от Кърджали уби майка си и брат си.

В събота 17-годишният Джунейт е подал сигнал в Центъра за спешна помощ в Кърджали. По-късно пред полицаите той направи самопризнания, че е извършил двойното убийство. Младежът е убил майка си, а после посегнал и на по-малкия си брат – 7-годишния Eнис, чието тяло полицаите намериха на покрива на блока, в който е живеело семейството.

На пръв поглед историята прилича на сюжет от криминалните хроники в САЩ, където обезумели тийнейджъри се снабдяват с пушка и отиват да си отмъстят в колежа за това, че някой нещо ги обидил. При подобна каубойска саморазправа наскоро пострада и щатски сенатор.

На трагедията от Кърджали обаче корените са дълбоки и страшни. Става дума за кражба на… бъдеще. И за лъжа.

По тези географски ширини, за да напуснеш гетото само с талант не става. Трябват и пари.

Пари, с които да платиш поне за билета си до Париж, Лондон, Берлин или Милано. С други думи, до там, където дават качествено образование и бъдеще. Тях обаче ги няма. Мама и тате ги изхарчили за други работи. Години наред обаче 17-годишният Джунейт вероятно е бил лъган, че това ще е инвестицията в бъдещето му, защото са за образование. Защото всички знаят, че може и да си най-умният, но ако нямаш пари, университетите в Англия, Франция или Германия остават затворени.

С извършеното двойно убийство 17-годишният Джунейт начерта бъдещето си. И то е далеч от Кеймбридж и Оксфорд.

Или по-скоро остана без бъдеще. А май родителите му така решиха.

По тези географски ширини децата често остават без бъдеще. /Бел.ред. а и не само та и чак зад океана …/

* Заглавието е променено от редакцията. Подзаглавието е оригиналното заглавие. Текстът не е променян.

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Скандал за урок по химия е бил непосредственият повод за двойното убийство в Кърджали, съобщи БТА. 17-годишният Джунейт Шевкед, който призна, че е убил майка си и брат си, ще оставен в ареста най-малко 72 часа, а срещу него е повдигнато обвинение за умишлено умъртвяване. На този етап не може да се каже дали прокуратурата ще поиска за задържания постоянна мярка за неотклонение. Все още се извършвали процесуално-следствени действия, претърсвания. До този момент били извършени множество съдебно-медицински експертизи. Учители и познати описват младежа като трудолюбив и умен, но той се оплаквал, че вниманието в семейството е насочено изцяло към по-малкия му брат.

Според психолозите в МВР тежкото двойно убийство е резултат от тежки семейни драми, продължили с години. Пред полицаите 17-годишният Джунейт споделил, че в последните три години не е получил нито един подарък от родителите си. На последната Нова година пък бил единственият от събралата се компания, който не е получил абсолютно нищо.

Шефът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев сподели още, че момчето искало да кандидатства в Кеймбридж. По думите му най-вероятно Джунейт е щял да бъде приет, тъй като бил изключително способен. Парите за обучението на момчето обаче били похарчени от майката и бащата за други неща, което допълнително нагнетило обстановката в семейните отношения.

При разпита на момчето станало ясно, че той е посегнал на малкия си брат не поради омраза, а защото детето станало неволен свидетел на кървавата разпра. Вече е установено, че 36-годишната Невджин Шефкет не е починала от ударите с нож, нанесени от сина й. Специалистите сочат, че смъртта й е настъпила от кръвозагуба. Засега няма данни да е оказвано физическо насилие над младежа.

Близки, познати и колеги на убитата медицинска сестра Невджин Шефкет и 7-годишния й син Енис изпратиха тленните им останки в последния им път. Преди това в джамията на Кърджали телата им бяха изложени за поклонение и беше отслужен траурен мевлит. Бащата и съпругът Тамер Шефкет беше докаран до храма с линейка в много тежко нервно разстройство.