Петлите и Каските блокираха Лъвовете за Шенген

Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между пет от тогавашните десет страни-членки на Европейската общност: Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Западна Германия и за общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници. Името Шенген (Schengen) идва от винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границите с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2005 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 г.

Франция и Германия блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение

Румънският президент ги обвини в дескриминация – нашите ще “разсейват съмненията”

ЕВРОПЕЕЦ БЕЗ ЕВРОПА – Що е то? – Сладък и културен българин, пардон съвременен интелигент … егати

21 декември 2010г. Франция и Германия уведомиха днес Европейската комисия за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес.

Работата беше ясна по-рано, още в началото на ноември ви съобщихме, че Франция ни тури прът в колелото за Шенген, но сега вече съвсем официално, Петлите подкрепени и от Каските, направо обърнаха колата. Това е и категоричен сигнал, че скоро и американските визи няма да отпаднат за българина, тъй като двете системи са дълбоко свързани изависими едан от друга, както техночески, така и политически! Не че са цъфнали и вързали Европа и САЩ, но при това, което им дадохме за жълти стотинки, можеше поне да ни отворят границите! Сърцата им – не сме и очаквали!

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е получила писмо, подписано от министрите на вътрешните работи на Франция Брис Ортфьо и на Германия Томас де Мезиер, в което пишат, че е преждевременно да бъде разрешено на двете страни да се присъединят към Шенген през март 2011 г., съобщи нейният говорител Микеле Черконе, като уточни, че Ортфьо и Де Мезиер подчертават пропуските на България и Румъния в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, цитират Черконе от БТА.

Европейската комисия няма никакви правомощия да взима решения, що се отнася до приемането на държави в Шенгенското пространство. Тези решения се взимат от страните членки с единодушие, припомни Черконе. Позицията на Франция и Германия означава, че няма единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген и че влизането на двете държави в пространството за свободно движение ще бъде отложено, посочва Франс прес.

Експерти от държавите от Шенген посетиха Румъния и България и ще представят през януари доклад, който ще позволи на правителствата да вземат своето решение.    “Европейската комисия няма да дава мнение по този доклад”, подчерта Черконе.

Говорител на германското министерство на вътрешните работи потвърди, че Берлин и Париж са предупредили съвместно Брюксел, че България и Румъния все още не покриват критериите за присъединяване към Шенген, предаде Асошиейтед прес. Липсата на напредък в двете страни в областта на реформирането на съдебната система и на борбата с корупцията и организираната престъпност може да има “тежки последици за сигурността на Европейския съюз”, подчерта цитираният източник. Говорителят на германското вътрешно министерство, който пожела да запази анонимност, допълни, че тези проблеми водят до скептицизъм що се отнася до едно “прекалено бързо” присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Румънският президент Траян Бъсеску веднага реагира и определи решението на Франция и Германия като акт на дискриминация срещу страната му, посочва Франс прес.

България ще направи всичко възможно, за да разсее съмненията относно своето присъединяване към Шенгенското пространство, заяви от своя страна говорителката на министерството на външните работи Весела Чернева.

С писмото си до Европейската комисия Франция и Германия целят да покажат безкомпромисност по въпросите на сигурността, отбелязва АФП. Отвъд своите безпокойства за Румъния и България, те искат да изпратят послание на страните кандидатки за членство в ЕС.

“Главите за сигурността са най-трудните за преговаряне с кандидатите”, призна Сесилия Малмстрьом. Неколцина преговарящи, пожелали да запазят анонимност, казаха, че присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз през 2007 г. е било “лошо договорено”, защото въпросите за сигурността и проблемите с малцинствата са били “скрити под килима”.

Шенгенското пространство има 25 страни членки с общо население от над 400 милиона души, посочва АФП. От 27-те държави от ЕС извън Шенген са само България и Румъния, Кипър, който също иска да бъде приет в зоната за свободно движение, както и Великобритания и Ирландия, които обаче не искат да се присъединяват. Освен 22 страни от Европейския съюз, в Шенгенското пространство влизат още Швейцария, Норвегия и Исландия.

ПРИПОМНЯМЕ: От осем държави ни проверяват за Шенген

Влезем ли в Шенген – българите без виза за САЩ – чужденците плащат за България и ЕС

Десетки хиляди на протести в Европа

2 comments for “Петлите и Каските блокираха Лъвовете за Шенген