Малките по-грамотни от големите – те с по-добър английйски

Децата до 7-ми клас пишат много по-правилно, отколкото учениците в гимназията
Учениците извън София до 4-ти клас, се справят много по-добре с правописа и пунктуацията

21 декември 2010г.Децата до седми клас пишат много по-правилно, отколкото учениците в гимназията, сочат резултатите от кампанията “Бъди грамотен” на образователната организация “Академика БГ”, представени днес в БТА от управителя й Евелина Гечева. В езиковите състезания по българска граматика през 2010 г., под формата на писмен тест, са се включили близо 4000 ученици от начален и горен курс, от 36 училища в столицата, посочи Гечева. В надпреварата са участвали и десетки училища от провинцията.

Учениците до 7-ми клас пишат много по-правилно от децата в гимназията, според резултатите от състезанията. Причина според Гечева, е че в 7-ми клас завършва основният цикъл от граматическите правила по български език, а в 8-ми и 9-ти клас граматика не се изучава. На практика обучението по правопис и пунктуация в горен курс се изоставя напълно. Набляга се много повече на специалните предмети и чуждите езици и така децата понижават рязко езиковата си култура, каза Гечева.

Парадоксално е, че гимназистите се справят много по-добре с английския правопис, отколкото с българския, коментира още директорът на образователния портал. Тя е категорична, че часовете по български език в гимназията са крайно недостатъчни.

Според проучването учениците до 4-ти клас от Димитровград, Сопот, Горна Оряховица и Кърджали са решили теста без нито една грешка. Резултатите от тестовете сочат, че учениците извън София, предимно децата до четвърти клас, се справят много по-добре с правописа и пунктуацията, отколкото техните връстници в столицата, коментира Гечева. Според нея една от причините се крие в много по-добрата организация на състезанията в извънстоличните училища.