Фенове на Уикилийкс обявиха война – вече хакнаха уебсайтът на Мастъркард

 Все още никой не се наема да коментира до каква информация са достигнали хакерите и дали има някакви корекции в данните на кредитните компании и шведската прокуратура

 Намиращият се в ареста Асандж няма връзка с външния свят – само 3 минути разговор с адвокат и обаждане до австралийското посолство – негови поддръжници му носят дрехи, тоалетни принадлежности, писма и книги

  9 декември 2010г. След като вчера разбиха сайтовете на Visa, Mastercard и шведското правителство, поддръжници на „Уикилийкс” заплашиха с хакерска атака сайта Amazon.com, предаде АФП.
   Групата хакери, известна като „Анонимните”, заяви, че в рамките на тяхната „операция” „Отмъщение” днес ще бъде разбит и сайтът Amazon.com. Говорителят на хакерите, който има произношение на англичанин, твърди, че е на 22 години и че е софтуерен инженер. Групата на недоволните в интернет вече наброявала 4000 доброволци.
    Миналата седмица сайтът изключи „Уикилийкс” от сървърите си с мотива, че компанията е нарушила правилата за ползване на услугите. 

   Вчера поддръжниците на основателя на „Уикилийкс” Джулиън Асандж хакнаха уебсайтовете на „Мастъркард” Welcome to MasterCard Worldwide и шведската прокуратура, съобщи „Ройтерс”. Наскоро „Мастъркард” прекрати предоставената услуга за набиране на дарения за поддържането на „Уикилийкс”. Представители на компанията не бяха открити за коментар. Вчера уебсайтът www.mastercard.com/не бе достъпен.

   Днес към 9:00 ам РТ двата уебсайта за кредитни карти и този за електронна търговия работят.

  Така едни от най-големите финансови компании в света не работят в най-популярното и употребявано пространство за бизнес, особено в САЩ, а именно интернет.

   От шведската прокуратура пък са се обадили в полицията за атаката. „Разбира се, всеки ще се досети за връзка с „Уикилийкс”, но не можем да го потвърдим”, заяви редакторът на уебстраницата на прокуратурата Фредрик Берг. Уебсайтът е останал затворен за цели 24 часа, което е попречило на работата на правораздавателните органи в Швеция, като реално е спряло действията им за два работни дни.
    Все още никой не коментира до каква информация са достигнали хакерите и дали има някакви корекции в данните на кредитните компании и шведската прокуратура.
 
   В момента Джулиън Асандж е аресуван без право на гаранция в Лондонски затвор, където ще остане най-малко до 14 декември. Той се предаде доброволно на полицията в Англия, като бе “прибран на топло” по международна заповед за арест, издадена от шведската прокуратура по обвинения в сексуални престъпления, и очаква екстрадиране в Швеция.  Джулиан Асандж днес е провел първият си телефонен разговор с официален представител на австралийското посолство във Великобритания от предварителния арест в Лондон, съобщава ИТАР-ТАСС. Очаква се днес дипломатът да посети Асандж. Австралия обвини САЩ за публикуваните от „Уикилийкс” документи от американската дипломатическа кореспонденция и заяви, че австралиецът Асандж не бива да подвеждан под отговорност, пише Toronto Sun . „Господин Асандж не е отговорен за изтичането на 250 хиляди документи от американската дипломатическа кореспонденция. Всъщност американците са отговорни за това”, заяви министър-председателят на Австралия Кевин Ръд и подчерта, че този факт повдига въпроси относно „адекватността” на американските служби. Припомняме, че правителството на Ръд встъпи в длъжност на 3 декември 2007 г., а той е в политиката от 1981г.  На срещата си през 2008 година с президента на САЩ Джордж Буш Ръд защитава плановете си за изтегляне на австралийските войски от Ирак. Ръд обаче подкрепя присъствието на австралийски войски в Афганистан.

    Намиращият се в ареста Асандж няма връзка с външния свят. В сряда той за първи път получи разрешение да проведе триминутен разговор с адвокат. Негови поддръжници му донесоха дрехи, тоалетни принадлежности, писма и книги.

   В дискусията с Франс прес групата за защита на Асандж “Анонимните” отказаха да посочват следващите си жертви, но казаха, че набират нови членове чрез Туитър, Фейсбук и интернет-форумите.

   Не закъсня и отговорът на двете мрежи – социалната и за микроблогове. Те блокираха страницата Operation:Payback във “Фейсбук” и акаунта @Anon_Operation в “Туитър”, съобщи сп. “Форбс”. Мотивът за блокирането са “нарушения на ползвателите на услугите”. При това нито “Фейсбук”, нито “Туитър” уточняват как хакерите са нарушили правилата.

   Скоро след това обаче хакерите откриха нови страници. До полунощ в четвъртък страницата във “Фейсбук” с наименованието Wikileaks “Operation Payback”, а в “Туитър” акаунтът @Anon_Operationn. бяха действащи и не бяха блокирани.

   Джулиън Асандж далеч не е велик ум – неговите суета, високомерие и желание да види как света около него се срива го доведоха до една фатална, финална грешка, а именно да обяви, че има информация за голяма американска банка, пише британският в. “Телеграф”. В резултат на това проектът WikiLeaks е обречен, допълва изданието. В разгара на рецесията би било пагубно за банковия бизнес. Без финансовите ресурси организацията няма да успее да обработва огромното си количество документи, твърди “Телеграф”.

Същевременно един от най-големите датски вестници Politiken (“Политикен”), излизащ в Копенхаген, обяви, че е копирал всички документи /<– това е линка към пълния списък/ , публикувани до момента в “Уикилийкс” и предоставя свободен достъп до тях. Вестникът се аргументира за постъпката си с възмущението от оказвания натиск “върху всички, поддържащи ресурсите на “Уикилийкс”.

1 comment for “Фенове на Уикилийкс обявиха война – вече хакнаха уебсайтът на Мастъркард