Пускат единствената златна монета тази година

10 декември 2010г. От 15 декември 2010 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета “Св. Наум”. Тя ще се продава на касите на БНБ за 800 лв. без ДДС, съобщиха от банката.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината “1879”, изписана върху лентата. Под лентата е разположена номиналната стойност на монетата “100 ЛЕВА”. Околовръст са изписани “БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и годината на емисия “2010”.  На обратната страна на монетата са изобразени: портрет на Св. Наум по икона от XIV-XV век, църквата от манастира “Св. Наум” в Охрид, където се пазят мощите на светеца, и надпис “Св. НАУМ”. Автор на художествения проект е Иван Чолаков.

“Св. Наум” е единствената златна монета, която БНБ пуска през 2010 година.

Тази година централната банка пусна в  обращение от февруари 2010 г. сребърните възпоменателни монети  “140 години Българска екзархия” и от април – “Белоградчишки  скали”. През септември бе пусната сребърната монета с частично позлатяване “125 години от Съединението на България”, а през октомври – медната “200 години от рождението на Захарий Зограф”, се посочва в съобщението.