Златната тройка със Златната топка /+ постери/

6 декември 2010г. Френското списание „Франс футбол” публикува имената на тримата финалисти, които ще спорят за „Златната топка”. Това е “Златната тройка” на Барселона Шави Ернандес, Андрес Иниеста и Лионел Меси.

Реално това са и тримата най-добри футболисти на Планетата, след като от тази година бе взето решение за обединение на двете най-престижни награди във футбола –   “Златна топка” (Ballon d’Or), която се определя предимно на европейска основа, и “Футболист на Годината на ФИФА” (FIFA World Player), която обръща особено внимание и на участието в националните отбори на кандидатите за лъскавото кълбо. Единият от номинираните т.г. – Лионел Меси, спечели за последно разделени наградите, и двете, миналата година.

   И тримата златни тази година изиграха ключова роля за спечелването на титлата за своя отбор в испанската „Примера дивисион”, а първите двама спечелиха и Световната купа с Испания.

    Това е само 3-ти път в историята, когато имаме “Златна тройка” – трима играчи от един и същи клуб да бъдат номинирани за “Златната топка” – тази година това е Барса. Както и да бъдат от, или в една държава – 2010-та това е Испания.  

   Тази година Испания е фаворит не само при играчите, но и при трньорите. За треньор на годината се борят Хосеп Гуардиол  /Барселона/, Жузе Моуриньо /Реал Мадрид/и Висенте дел Боске   /Национален отбор на Испания/.

   След разгромното 5:0 в дербито срещу Реал, и 8:0 срещу Алмерия в предхождащия кръг, в последния си мач Барселона постигна победа с 3:0 като гост на Осасуна. Срещата от 14-ия кръг в „Примера дивисион” бе пред отлагане, но в последствие каталунците намериха начин да стигнат, след пътуване с влак и автобус. Това обаче не попречи на шампионите да вземат поредни три точки. Педро откри в 26-та минута, а два гола на Лионел Меси през втората част утвърдиха Барселона на върха в класирането.

Хавиер Ернандес и Круз (Xavier Hernández i Creus ), по-известен като Шави, е роден на 25 януари 1980 година, в Тераса, Каталуния, Испания. Шави е 100%-ов продукт на школата на Барселона и е прекарал цялата си футболна кариера в отбора. Започва на 11-годишна възраст, преминава през всички младежки и резервни формации на Барса. На 18 август 1998 година прави дебют за първия отбор в мач за Суперкупата на Испания, в който отбелязва гол срещу Майорка. Превръща се в ключов състезател в отбора, ръководен от Луис ван Гаал. Шави има договор с Барса до 2010 г., а клаузата за неговото разтрогване е сумата от £ 100 милиона. Със своите 339 изяви в десетия си сезон за клуба, Шави се нарежда трети във вечния списък в залата на славата на легендите, носили екипа на Барселона. В Националния отбор на Испания Шави играе от 2000 г. като полузащитник и е смятан за наследник на легендата Хосеп Гуардиола. От сезон 2004-05 г., той е втори капитан на Ла Фурия.Дългогодишният нападател на Ла Фурия и Атлетик Билбао Хосеба Ечеберия казва за Шави в едно свое интервю : “Той е единственият играч в света, който може да контролира играта на останалите 21 на терена – 10 от неговият отбор как да играят, а 11 от другият отбор да играят по начин, който не искат”.

Андрес Иниеста Луян (Andrés Iniesta Luján) е роден е на 11 май 1984 година в селцето Фуентеалбия, провинция Албасете, Испания. Напуска селцето си където е тренирал футбол едва 8 годишен и и се мести в Албасете, където в юношеската школа се оформя като футболист. Барселона веднага го взима в юношеския си състав когато е 12 годишен. На 29 октомври 2002 година Луис ван Гаал дава шанс на младока и той прави своя дебют за първия отбор в мач от Шампионската лига срещу белгийския Брюж. От сезон 2004-05 Иниеста е неизменен титуляр. Със Самюъл Ето’о и Роналдиньо сформират нападателно трио на Барса. През сезон 2005-06 поради контузията на Шави, той е твърд титуляр за отбора. Приносът му към отбора и талантът му е оценен и от новия треньор Франк Рийкард. На 22 август 2006 Иниеста вдига трофея Хуан Гампер. Той е и капитан на отбора за турнира, а на финала Барселона побеждава Байерн Мюнхен с 4:0. На 19 юли 2008 год. Реал Мадрид отправя оферта към играча, но каталунците действат светкавично и му предлагат нов договор. Иниеста преподписва и настоящият му договор с Барселона е до месец юни 2014 г. със заплата от 5 милиона евро годишно. Клаузата за освобождаването му от Барселона пък е нараснала близо два пъти и половина и вече е 150 милиона евро. На 6 май 2009 год. в допълнителното време от полуфинала на Шампионската лига срещу Челси на Стамфорд Бридж, отбелязва изравнителното попадение за 1:1,с което класира Барса на финала в най-комерсиалния футболен турнир.

    Иниеста получава първата си повиквателна за мъжкия национален състав на Испания за приятелската среща с Русия на 27 май 2006. Вкарва първия си гол за Испания на 7 февруари 2007 в приятелска срещу Англия.Попада сред 23-та в отбора на Испания за Евро 2008 в Австрия и Швейцария. Играе и на финала за победата с 1:0 над Германия. Той е единственият испански играч, който играе във всички мачове от началото на шампионата. Попада в идеалния отбор на УЕФА за турнира . На Световното първенство в ЮАР през 2010 година Иниеста вкарва 2 гола. Първият за победата срещу Чили с 2:1,а втория в 116-ата минута на финала срещу Холандия.Този гол носи на Испания първа световна титла в историята.  

Лионел (Лео) Андрéс Меси (Lionel Andrés Messi) е роден на 24 юни 1987 г. в един от най-големите аржентински градове — Росарио. Започва да тренира в местния Грандоли, след което преминава в далеч по-популярния Нюелс Олд Бойс. Когато е на 13 години, лекарите му откриват рядък хормонален дисбаланс, който пречи на растежа. Семейството не може да си позволи скъпите лекарства и заминава за Испания. Талантът на Меси много скоро е забелязан от скаути на Барселона и през 2000 година нисичкият нападател е привлечен в школата на каталунците. Още в дебюта си Лео отбелязва пет гола и дава да се разбере, че му предстои бляскаво бъдеще. Ръководството на Барса поема разходите по лечението му и постепенно физиката на младия футболист укрепва.

След като преминава през всички формации на Барселона, Меси става част от мъжкия състав през сезон 2004/05. Той се превръща в най-младия футболист, дебютирал в испанското първенство и най-младия голмайстор. На 4 август 2005 година изграващата звезда изиграва първия си мач за националния отбор на Аржентина. От този момент започват неизбежните сравнения с Диего Марадона, който по-късно сам посочва Меси за свой наследник. Любопитното е, че и двамата дебютират с фланелката на “гаучосите” срещу Унгария.

Сезон 2005/06 носи и първите успехи на аржентинеца, след като Барса печели титлата в Испания и финала на Шампионската лига срещу Арсенал (2:1). През лятото Меси участва на финалите на световното първенство в Германия и отбелязва гол за разгромната победа на Аржентина над Сърбия с 6:0.

През сезон 2006/07 Лео вече е титуляр в Барселона и дори записва знаменит хеттрик във вратата на вечния съперник Реал (Мадрид). Завършва кампанията в Примера дивисион с 26 мача и 14 гола. С Аржентина стига до финала на Копа Америка, но в него предварително считаният за фаворит отбор на “гаучосите” губи от Бразилия с 0:3. Още през 2005 година става голмайстор на световното първенство за младежи, а през 2008 извежда олимпийската селекция на страната си до златните медали на игрите в Пекин.

Без съмнение най-успешният сезон в досегашната кариера на южноамериканеца е 2008/2009. Благодарение на изумителната си техника, съчетана с впечатляваща бързина, Меси успява да изведе Барселона до исторически требъл (титла в Испания, Купа на Краля и Шампионска лига), като отбелязва 38 гола. Макар и да не се изявява на върха на атаката, той става топреализатор на Шампионската лига.