Уикилийкс пак лийкна за България

 “Правени опити от страна на американските дипломати да се намесят при сключването на повече от десет международни сделки, подготвени включително и от България”

 “Американското посолство в София е предупредило българското правителство да не одобрява сделка за боеприпаси”

  7 Декември 2010г. „Уикилийкс” продължава да публикува скандални разкрития, свързани с дейността на американските дипломати по целия свят.

   Публикуваните днес в the Guardian информации засягат въпроса за това, че НАТО е имал намерение да се направи план за защита на балтийските държави и Полша от евентуална военна агресия от страна на Русия. Освен това от публикуваните документи става ясно, че са правени опити от страна на американските дипломати да се намесят при сключването на повече от десет международни сделки, подготвени от страни като Украйна, България, Армения и Китай за доставки на оръжия за Иран, Ирак, Йемен и Южен Судан.

  Изданието привежда и пример в това отношение – през тази година американското посолство в София е предупредило българското правителство да не одобрява сделка, финансирана от Обединените арабски емирства, за доставка на 30 000 пушки, 100 000 силно експлозивни снаряди, гранати и боеприпаси на Йемен. Оръжията е трябвало да бъдат доставени от „Арсенал”. Според документите, за да бъде пресечена контрабандата на оръжие за ХАМАС в Палестинската автономия и в Судан през Червено море, американските военни са поискали достъп до йеменското въздушно пространство.

   През 2008 година, бившият Държавен секретар Кондолиза Райс била наредила на арменски дипломати да направят оплакване заради оръжейна пратка от България, защото била използвана за атаки срещу американските войници в Ирак.

   Според „Уикилийкс” ставало въпрос за сделка, свързана с продажбата на 100 противотанкови ракети българско производство, както и за картечници, произведени в Иран. Дипломатите на Съединените щати смятат, че те са попаднали в ръцете на шиитски бунтовници, които пък ги използвали за смъртоносни атаки срещу американските войници. Арменското правителство тогава е уверило американците, че българските оръжия ще бъдат използвани единствено и само за нуждите на Армения, но, според кореспонденцията, американски военни били намерили в Ирак две такива оръжия, чийто серийни номера съвпадали с доставените за Армения оръжия.

ИЗТОЧНИК: US embassy cables: Armenian defence minister rebuked over arms sales to Iran

ПОВЕЧЕ ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ ПУБЛИКУВАНИ ОТ “ГАРДИЪН”: US embassy cables: the documents

1 comment for “Уикилийкс пак лийкна за България