Затъпяват ли българчетата … втори в Европа … отзад-напред

Международно изследване поставя българските гимназисти на предпоследно място по грамотност в Европа

Около 21 процента от българските ученици заявяват, че “четенето е празна загуба на време”

   7 декември 2010г. Почти една четвърт от българските ученици – или 21%, участвали в международното изследване PISA 2009, заявяват, че за “тях четенето е празна загуба на време”. Изследването поставя българските гимназисти на предпоследно място по грамотност в Европа, като след нас са само северните ни съседи от Румъния.

   В проучването са участвали 4500 ученици от 180 училища в цялата страна. Изследването проверява функционалната грамотност на учениците, т.е. способността им да разбират, осмислят и използват прочетеното. В тази класация сред 65 държави България е на 46-то място. С подобни и на нашите резултати са Сърбия, Уругвай и Мексико, а Турция е пет позиции пред нас.
   С най-добри резултати са Китай, Корея и Финландия, а с най-негативни Перу, Азербайджан и Киргизстан.

   Това съобщи на пресконфенция Светла Петрова от Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието към МОМН, представяйки резултатите от изследването, цитирана от БТА.
   Тя коментира, че учениците, които четат разнообразни четива – художествена и научна литература, вестници, списания и комикси, са постигнали в изследването много по-високи резултати в областта на четенето. По думите на Петрова, ако българското училище насочи усилията си към формиране на вкус у учениците към действително разнообразни четива и им внуши, че те могат да бъдат четени за удоволствие, вероятно резултатите им ще бъдат по-добри.
   Българските ученици са отговорили в изследването от 2009 г., че четат основно списания, каза Петрова. Тя коментира, че е добре, че нашите ученици от PISA 2009, в сравнение с тези от PISA 2000, са заявили повишен интерес към четенето, за разлика от намаляването на този интерес сред учениците от останалите 64 страни, участвали в последното изследване.

   При четенето средният резултат е 493 пункта – българският е 429 пункта. По математика от средно 496 пункта, нашите ученици получават 428 пункта. По физика съотношението е 501 и 439 пункта.
И по трите категории, резултатите на българските ученици са статистически много по-слаби от средните за т.нар. „клуб на богатите страни“, предаде Дарик, като цитира изследването. 

   Изследването показва, че у нас децата, които имат родители с висок образователен и професионален статус, постигат по-високи резултати в училище, коментира Петрова. По думите й изследването е показало, че българските ученици традиционно се справят по-добре със задачи от т.нар.непрекъснат текст – организиран в изречения и параграфи, но изпитват сериозни затруднения, когато трябва да преобразуват информация, представена чрез таблици, графики и диаграми. От трите оценявани области – четене, математика и природни науки, в международното изследване PISA за 2000, 2006 и 2009 г., в които България е участвала, нашите ученици са се справили най-добре в природните науки, обобщи Петрова.

1 comment for “Затъпяват ли българчетата … втори в Европа … отзад-напред