Арестуваха собственика на Уикилийкс без право на гаранция

Джулиън Асандж е бил задържан въз основа на европейска заповед за арест след като доброволно се е представил в полицейско управление в Лондон

В България пред британското посолство в София младежи започнаха протест срещу задържането на основателя на „Уикилийкс”

   7 декември 2010г. Днес основателят на уебсайта „Уикилийкс“ Джулиън Асандж е бил задържан от полицията в Лондон, съобщиха световните агенции и американските медии тази сутрин. Някои от тях цитират британската водеща медия ВВС.
   39-годишният австралиец отхвърля обвиненията в сексуално насилие срещу две жени в Швеция.
   От „Скотланд ярд” обявили, че Асандж е бил задържан въз основа на европейска заповед за арест след като доброволно се е представил в полицейско управление в Лондон.
   Марк Стивънс, адвокатът на активиста, заявил, че клиентът му иска да се защити от несправедливите обвинения и да изчисти доброто си име.

    Джулиан Асандж се отказал от доброволно екстрадиране в Швеция пред британския съд, която иска той да й бъде предаден. Председателстващият предварителното изслушване съдия обяви, че в заповедта за арест на Асандж, постъпила във Великобритания от съдебните власти в Швеция, има четири обвинения за предполагаеми сексуални престъпления. По информация на АВС, британският съд е повдигнал обвинения на Асандж по посочените случаи.

    Асандж остава в ареста, след като днес британски съд отказа да го освободи под гаранция, съобщиха Ройтерс и ДПА. Той ще трябва да се яви пред съда на 14 декември, когато ще бъде разгледан въпросът за екстрадирането му във връзка с обвинения за сексуално насилие в Швеция. Съдът в Уестминстър е отказал на Асандж да бъде пуснат под гаранция, въпреки че множество известни обществени фигури, включително режисьорът Кен Лоуч, са предложили да платят за освобождаването му.

Джулиан Асанж е австралийски гражданин и неговите привърженици са написали отворено писмо до австралийския министър-председател г-жа Джулия Гилърд с искане да защити сънародника си. Един от подписалите посланието – видният адвокат Джулиан Бърнсайд, казва пред Би Би Си: “Първо, Асанж е австралийски гражданин, който има право на защита от своята страна и не заслужава да бъде предаден от родината си“. Гилърд обаче обяви – още след първите разкрития на сайта за американската дипломация, че ще ако Асанж се върне в Австралия, чийто гражданин е, той ще бъде арестуван. Тя дори заплаши, че ще анулира австралийския му паспорт.

  Разплащателната система за кредитни карти “Виза” прекрати всякакви плащания за уебсайта “Уикилийкс”, съобщи “Би Би Си”.

Арестът на основателя на сайта „Уикилийкс”, Джулиан Асандж, е „добра новина”. Това заяви днес американският министър на отбраната Робърт Гейтс по време на изненадваща визита в Афганистан, предаде АФП. Гейтс научил новината за ареста на Асандж от пресата в американската база Форт Конъли в Афганистан.

Преди два дни Джулиан Асандж /Wikileaks/ заплаши с „ключ“ за свръхсекретни материали, ако бъде арестуван.

Вчера швейцарската банка PostFinance запорира сметките на Джулиан Асанж, по които се събираха средства за неговата защита.

   В България пред британското посолство в София младежи започнаха протест – флаш моб срещу задържането на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, предаде националната телевизия. Протестиращи са само няколко младежи, които заявили, че не представляват никаква организация, а са свободни граждани, дошли да изразят възмущението си. Според тях трябва да бъдат оттеглени обвиненията срещу създателя на „Уикилийкс”, защото са скалъпени и буди съмнение фактът, че те са отправени след някои от разкритията на сайта. Протестиращите заявили, че свободата и демокрацията са висши ценности, които трябва да се защитават. Младежите носели плакати с надписи, призоваващи за освобождаването на Джулиан Асандж.

ПРИПОМНЯМЕ: Уикиликс: „САЩ събира детайлна инфо за България“

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците …

Публикуваха секретни документи за войната в Ирак

Последните разкрития на сайта са може би най-противоречивите до момента и незабавно бяха заклеймени от администрацията на президента Барак Обама.
Кореспонденцията разкрива голямо разнообразие от обекти, считани за „ключови” от САЩ, от големи инфраструктурни проекти, като Панамския канал, до австралийски компании, произвеждащи серум против змийска отрова.
В Европа списъкът включва завод за производство на инсулин в Дания, обекти, координиращи сателитната комуникация във Великобритания и заводът „Лудвигшафен” на германския гигант BASF, описан като „най-големият интегриран химичен завод в света”.
Важни обекти в Близкия изток включват индустриалния център Рас Лафан в Катар (в документите се посочва, че до 2012 г. Катар ще бъде най-големият вносител на втечнен природен газ за САЩ) и рафинерията Абкайк в Саудитска Арабия, „най-големият завод за рафиниране и стабилизиране на петрол в света”.
Африка, от своя страна е източник на множество редки минерални ресурси, използвани в производството на модерно оборудване. Минерали, използвани в производството на батерии и акумулатори се добиват от мина за кобалт в Конго, шахта за манган в Габон и мина за хромит в ЮАР.

1 comment for “Арестуваха собственика на Уикилийкс без право на гаранция