Стихията блокира седем наши в пещера – кои са те и …

Духлата е най - дългата пещера в България (17 600 м.) и дълбока 53 м. Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа.

Вече трети ден ни вест – ни кост от четирима възрастни и три деца в Духлата

Най-рано утре сутринта се очаква да бъде установен контакт с блокираните

Премиерът Бойко Борисов е пристигнал в пещерата

  5 декември 2010г. Групата на блокираните в пещерата “Духлата” се води от най-опитния спелеолог в Перник – Ивайло Чичев, съобщиха от спасителните екипи.
    Според ръководителя на “Пещерно спасяване” Трифон Даалиев останалите са: Йонко Ангелов – от София; Петър Димитров, Илия Драганов, 11-годишният Емил Димитров,  осмокласничките Божидара Белова и Марина Монева, и петимата от Карлово.
    Седмината са блокирани в пещерата “Духлата” до пернишкото село Боснек от петък вечерта. С тях не може да се установи връзка. Групата бе блокирана от подземните води в пещерата.

   Премиерът Бойко Борисов е пристигнал в село Боснек и се отправил към пещерата “Духлата”.

  Най-рано утре сутринта се очаква да бъде установен контакт с блокираните в пещерата “Духлата” седем души, Трифон Даалиев от българската федерация по спелеология, цитиран от БТА.  Той допълни, че и към момента продължава работата с тежкотоварна техника с цел по-бързо да се оттече водата, събрала се в галериите на пещерата. Даалиев припомни, че преди да спадне нивото на водата е невъзможно спасителните екипи да стигнат до блокираните хора.

ДУХЛАТА е изключително сложна пещера, която не бива да се посещава без водач. Тя представлява лабиринт от тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания. Духлата (наричана още Боснешката пещера) се намира в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма, в близост до село Боснек. Входът на пещерата е на самия път между Боснек и Чуйпетлово. Духлата е най – дългата пещера в България (17 600 м.) и дълбока 53 м. Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа. Името ѝ е свързано със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата. Духлата представлява лабиринт с много сложен релеф, в който човек може много лесно да се изгуби. Затова тя е със специален режим на посещение.

ПРИПОМНЯМЕ: 

На пещера в България

1 comment for “Стихията блокира седем наши в пещера – кои са те и …