Извадиха блокираните в пещерата “Духлата”

Премиерът: “Ако е необходимо, и сто багера ще докараме”

5 декември 2010г. Извадиха децата от пещера Духлата, съобщи БНТ.

 Едно от спасените момичета каза, че всички деца са добре и „няма проблем”. Д-р Валери Димитров заяви, че децата са „изненадващо добре”. Момченцето, което е на 11 години леко се притопля, но цялостното му физическо състояние е добро.

Второто момиче обясни, че са били добре оборудвани и са имали храна. Възрастните също са добре и скоро също ще бъдат извадени от пещерата.

Както ви съобщи BulgariCA – БулгариКА преди по-малко от час, там пристигна премиерът Бойко Борисов, за да инспектира спасителните работи. Предоставили сме най-добрата техника, заяви тогава той. 
    По думите му на спасителите е бил предоставен мощен пневматичен чук, фадрома, която прокопава съответните корита и дупки, за да се намали нивото на водата. “Ако е необходимо, и сто багера ще докараме”, заяви премиерът.
    Борисов съобщи, че се е информирал от Гражданска защита за ситуацията на всеки час.
    Шест затоплени линейки чакаха пещерняците.     
    Създадена е организация в пернишката болница и отделението по реанимация е в пълна готовност, каза Вяра Церовска, директор на пернишката болница, цитирана от БТА. Премиерът изрази готовност да бъде платено и на доброволците. Той съобщи, че държавата може да поеме разходите за операцията, колкото и да струва тя. 

ПРИПОМНЯМЕ: 

Стихията блокира седем наши в пещера – кои са те и …