Пускат автобус от Летището до Метрото – атакуват такситата

Хората, които кацат в София ще могат да ползват автобус до метрото и ще могат да се оплакват от такситата на дежурните по Новогодишните празници.

АКО ПЪТУВАТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

Директна автобусна линия от летището до станцията на метрото в кв. “Младост” в София ще бъде открита преди настъпващите празници

Министърът на транспорта: “Ако продължат измамите на таксиметровите фирми ще ги изгоня от летището!”

Телефон за оплакване по празниците

   5 декември 2010г. Преди настъпващите празници ще бъде открита нова директна автобусна линия  от летището в София до първата станция на метрото в кв. “Младост”. Това съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
    Той е обсъдил със Столичната община възможността за откриване на нова бърза автобусна линия, която да се движи без спирки и да превозва пътуващите от двата терминала на аерогарата до метростанцията в “Младост”. Идеята е свързана с очаквания голям поток от пътници по празниците.
    Така транспортното обслужване на хората, които кацат в София, ще бъде много добро и на никой няма да му се развали празничното настроение, коментира министърът. Ако има интерес към новата автобусна линия, възможно е тя да продължи да работи и след Нова година.
    Днес министърът направи проверка на такситата на летището.
   През тази седмица предупредих шефовете на тези фирми, че ако продължат измамите на техни таксиметрови шофьори,  договорите на компаниите ще бъдат прекратени, ще ги изгоня от летището и ще намерим по-коректни фирми, посочи Цветков.
    Той добави, че в района непрекъснато ще дежури автомобил на Държавната автомобилна инспекция, включително и по празниците, когато дежурствата ще бъдат денонощни. Ще има непрекъснати проверки на таксиметровите коли и няма да има прошка за измамите, заяви министър. Той призова всеки гражданин, който се чувства измамен, да подаде сигнал на служителите на ДАИ или на телефон 02/930 88 94. Веднага ще бъде направена проверка, дори
ако е необходимо – и с органите на метрологията, за да се провери верността на таксиметровия апарат, посочи Цветков.
    Измамите ще престанат след окончателното приемане на закона за автомобилните превози, според който общинските съвети ще определят пределна цена за таксиметровите услуги, а санкциите за нарушение са 3000 лева и отнемане на разрешителното, добави той. Очаква се проектът да бъде гласуван окончателно преди Нова година.
    Министър Цветков съобщи, че на три места е спряно движението на влаковете, включително в Дупница и Мало Бучино, поради Пороен дъжд залял България. В Дупница заради наводненията и обилните дъждове е подкопана железопътната линия, там работят аварийни екипи. Има движение преди и след мястото на аварията, а в този участък пътниците ще бъдат извозени с автобуси.