Джулиан Асандж /Wikileaks/ заплаши с “ключ” за свръхсекретни материали

5 декември 2010г. Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж е подготвил информационна бомба, в случай че бъде арестуван или сайтът спрян за постоянно. Това пише днес лондонският вестник Sunday Times , цитиран и от българската телеграфна агенция.

Адвокатът на Асандж коментира пред БиБиСи, че клиентът му има свръхсекретни материали, които ще бъдат оповестени при необходимост.

Те засягат интересите на САЩ и други страни, като адвокатът оприличи евентуалното им пускане с „термоядрено устройство”.

Изказването на Асандж е по повод издадена от Интерпол международна заповед за арест по искане на шведските власти, които го разследват за изнасилване. Той предупреждава, че в момента на евентуалния му арест в мрежата ще постъпи “ключ“, който ще даде свободен достъп до свръхсекретните материали.

Адвокатът му коментира също така, че обвинението за изнасилване всъщност е политически акт срещу Асандж.

Юристът е убеден, че ако клиентът му бъде депортиран в Швеция, то след това той ще бъде изпратен в САЩ.

ПРИПОМНЯМЕ:

Уебсайтът „Уикилийкс“ с нов адрес

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

Уикиликс: „САЩ събира детайлна инфо за България“

2 comments for “Джулиан Асандж /Wikileaks/ заплаши с “ключ” за свръхсекретни материали

 1. 12/05/2010 at 09:57

  Иран: „Уикилийкс” е плод на сценарий, дирижиран от САЩ, за да укрепи имиджа си

  5 декември 2010г. Тайните от секретните американски документи, разпространени от сайта „Уикилийкс”, далеч не са притеснителен удар срещу дипломацията на Вашингтон. Това е плод на сценарий, дирижиран от САЩ, за да укрепи имиджа си. Така смята Мохамед Ларияни, който отговаря за човешките права в Иран, пише Ройтерс.

  „Документите на „Уикилийкс” са за дирижиране на общественото
  мнение, за да се спаси катастрофалната ситуация, в която САЩ изпадна в очите на народите на света. Има шанс около 10 процента от документите да са автентични”, смята той. С някои от тях се прави опит да се покаже, че американци не са лично замесени в мъченията на затворници в Ирак. „Всички знаем, че американците убиват иракчани. Влизат в домовете на невинни хора и ги убиват”, аргументира се Ларияни.

  Иран се споменава в разкритите доклади. В тях от тях се докладва, че съседите на Иран призовават Вашингтон към започване на военни действия срещу Техеран.