Пороен дъжд заля България

На места водата е преляла над мостове и е наводнила пътни артерии, а движението на леки автомобили е било блокирано.

Обявиха код “оранжев”

 София – ситуацията е блико до критичната спряха отпуските на пожарникарите

Перник – три деца са били повлечени от водите на преминаващата река, евакуират къщи, спират влака, обявиха частично бедствено положение 

 В Русе спасителите са извадили невредими четири деца и двама възрастни

   4 декември 2010г. Пороен дъжд заля България. Най-много валежи днес към 14.00 ч. са паднали в Благоевград, София и Кнежа. В Благоевград измерените количества дъжд са 60 литра на квадратен метър, в София – 47 литра на квадратен метър, а в Кнежа – 42 литра на квадратен метър.
    Сред областите с най-проливен дъжд са също Враца – с 40 литра на квадратен метър, Кюстендил – 38 литра на квадратен метър, Драгоман – 33 литра на квадратен метър. В Лом, Ловеч и Плевен количеството на валежите достига 28 литра на квадратен метър, а в Монтана – 26 литра на квадратен метър. Това съобщиха  от НИМХ-БАН, цитирани от БТА. Задължително е ползването на вериги на прохода “Петрохан”, съобщи агенция “Пътна инфраструктура”. Няма тежки и продължителни аварии по електроразпределителната мрежа, въпреки обилните дъждове днес.

    Заради проливния дъжд код “оранжев” е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град и София-област, Перник, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Смолян. В Кърджали също е обявен код “оранжев” заради силния вятър, който е 25 метра в секунда.  
    Код “оранжев” означава, че има опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код “червен”. За предупреждение се използват още два кода – “зелен”, при който синоптичната обстановка е спокойна, и “жълт”.

    В София ситуацията е блико до критичната, докато в останалата част на страната обстановката е нормална, съобщиха от “Гражданска защита”, цитирани от БТА.
    От 8.00 ч. /б.вр./днес спасителите от “Гражданска защита” са участвали в 90 акции в столицата. На места водата е преляла над мостове и е наводнила пътни артерии, а движението на леки автомобили е било блокирано. Столичната пътна полиция предупреди гражданите, на които не се налага, да не пътуват с колите си. Критично остава положението около околовръстния път, където с помощта на временни преградни диги отклоняват водата от пътното платно.
   Най-тежко е положението в южните и западните райони – “Бояна”, “Бенковски”, Световрачене, Владая, “Драгалевци”, “Манастирски ливади”. Няма тежки инцидентии пострадали, предимно са наводнени мазета и приземни етажи.
    Наводнена и затворена за движение е южната дъга на околовръстното шосе, както и участъци в кварталите “Красна поляна” и “Овча купел”.
    Спрени са отпуските на част от пожарникарите заради обилните валежи, съобщиха от дирекция “Пожарна безопасност и спасяване”.
    Общо 23 екипа на столичната пожарна в момента работят в районите, където са най-големите поражения. Нормализира се положението около “Бояна” и “Драгалевци”, но все още е тежка ситуацията около “Обеля” и “Овча купел”, където има залети мостове. Голям проблем са реките Драгалевска и Боянска, които са излезли от коритата си.

   Ситуацията около болница “Св. Ив. Рилски” в кв. “Курило” е овладяна, болните и персоналът няма да бъдат евакуирани, но остава готовността, ако валежите продължат и нивото на река Искър премине укрепените диги, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от телеграфната ни агенция. Има опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле, предупреждават от агенцията “Пътна инфраструктура” (АПИ).

    Отводнителни дейности от “Гражданска защита” са извършвали и в Кюстендил, Перник и Благоевград.

    В Перник общината обяви частично бедствено положение заради придошлите води на река Струма. Спряха движението на влаковете по линията между Перник и София, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Линията е залята в района на село Драгичево и са наводнени много къщи в селото от намиращия се над населеното място микроязовир и придошлите местни реки. Евакуирани са живеещите в пет къщи в квартал “Хумни дол” Перник, съобщиха от общината. Скъсала се е стената на микроязовира в село Големо Бучино. От община Перник призовават всички, които живеят край реките Струма и Рудащица да се евакуират.

   Три деца са били повлечени от водите на преминаващата река през Старо село край Радомир, съобщиха от полицията в Перник. Две от тях са били спасени с помощта на жители на селото, третото е извадено от реката от пристигналите на мястото полицаи. Залято е тролейбусното  депо в Перник, частично
вътрешноградската магистрала,  няколко места в Батановци,  селата Ярджиловци, Драгичево, Богданов дол, съобщиха от община Перник.
    Критична е ситуацията и в селата Негованци и Бобораци, съобщиха от община Радомир. По данни на кмета на Ковачевци Васил Станимиров, цитиран от БТА, Светлянска река е излязла от коритото си. Освен дворове са наводнени 500 декара с пшеница.

   В Русе спасителите са извадили невредими четири деца и двама възрастни от срутила се стара къща. В РУП-Стражица екип е спасил мъж, който закъсал с колата си на пътя Стражица – Полски Тръмбеш и останал заклещен в нея. Момче и момиче, изгубили се в района на пещерата Бачо Киро, са били открити и отведени на сигурно място, съобщават от МВР.

КАКВО ДА ОЧАКВАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ ВРЕМЕТО?

   До полунощ в Северна и Източна България ще продължи да превалява, в Предбалкана и северозападните райони – слаб сняг, на изток – дъжд, с тенденция до сутринта валежите навсякъде да спрат.
    В ранните сутрешни часове все още на отделни места в Северна България е възможно да превали слаб сняг. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър, който през деня постепенно ще отслабне, най-късно в източните райони.
    Облачността над страната ще се разкъса и намалее. В сравнение с отминалите топли дни, температурите ще бъдат много по-ниски – минималните – между минус 2 и 3 градуса, а максималните – между 2 и 7 градуса, на места в южните райони – до около 9 градуса.
    В София минимална температура ще бъде около минус 2 градуса, а максималната – около 3 градуса.
    Над планините облачността също ще се разкъса, но по билото на Стара планина все още ще превалява сняг. Ще духа силен, предимно северозападен вятър, който постепенно ще отслабне. Максималната очаквана температура на 1200 метра ще бъде около нула градуса, на 2000 метра – около минус 5 градуса.
    По Черноморието облачността ще се задържи значителна, но по-късно през деня и там ще намалее.

4 comments for “Пороен дъжд заля България