Уебсайтът „Уикилийкс” с нов адрес

3 декември 2010г. Скандалният уебсайт Уикилийкс, който публикува секретни документи на Пентагона и на американския държавен департамент, прехвърли хостингът си в Швейцария и вече е достъпен на адреси http://wikileaks.ch и WikiLeaks , съобщи агенция „Интерфакс.

По-рано днес бе закрит уебсайтът Wikileaks Iraq War Diaries, след като американската компания, която предоставяше хостинга, се отказа от предлаганите услуги,  след като американският доставчик EveryDNS.net, предоставящ DNS услуги, спря да го поддържа. В микроблога на сайта в Twitter се съобщава, че сайтът е бил „убит от американския DNS-сървър EveryDNS.net”.

Собственикът на сайта  Джулиан Асандж е обявен за международно издирване от Интерпол по обвинение за сексуален тормоз в Швеция. Според Асандж обаче това е опит да бъде дискредитиран. Той отрече да е виновен.

Междувременно вече е факт първата оставка, вследствие на публикациите. Хелмут Мецнер –  шеф на кабинета на външния министър на Германия – Гидо Верстервеле, беше уволнен. От документите, публикувани на сайта Уикилийкс става ясно, че Мецнер е предавал информация на американските дипломати за задкулисните процеси в американската политика.

Британският вестник “Гардиън” съобщава, че ЦРУ стои зад подготовката на инструкциите, изпратени до американското посолство у нас за проучване на организираната престъпност и връзките й с властта. Подобни инструкции са изпратени и до още 30 посолства по света, в това число и в представителството на Съединените щати в ООН.

ПРИПОМНЯМЕ:

Уикиликс: „САЩ събира детайлна инфо за България“

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците