Отнета US-виза на наш депутат предизвика скандал по медиите в България

 
 
 

Отнемането на американската виза на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Петков /ляво/ стана причина за задочен медиен спор между него и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик /дясно/.

Американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че визата на депутата Румен Петков е отнета заради текущо криминално разследване, без да поясни къде, но застана твърдо зад думите си

Бившия вътрешен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Петков нарече американският посланик “лъжец”, а вътрешният министър Цветанов “несъстоял се спортист”

3 декември 2010г. Отнемането на американската виза на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Петков стана причина за задочен медиен спор между него и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, превърнал се днес в скандал след размяна на изявления и на двамата пред представители на медиите.

   Днес американският посланик Джеймс Уорлик за пореден път заяви, че визата на депутата Румен Петков е отнета заради текущо криминално разследване. Това Уорлик каза в присъствието на главния прокурор Борис Велчев, който коментира, че разследване в България срещу Румен Петков няма, още повече, че той все още има депутатски имунитет, цитират думите и на двамата от българската телеграфна агенция.
    Попитан дали разследване с Петков има в друга държава, Уорлик заяви, че няма да коментира текущи разследвания.
   Велчев не изключи възможността разследване срещу български гражданин да има и в друга държава и българската прокуратура да не знае за това. Съдействие от българската  прокуратура по разследване свързано с Петков до сега не е искано, посочи Борис Велчев.
  Попитан дали Уорлик го е информирал за подобно разследване в друга държава Велчев  отговори: “Нямам коментар, не случайно разговорите ни с г-н Уорлик бяха на 4 очи”.
  Ако чуждите власти, в която и да е друга държава имат нужда от българската прокуратура редът е друг – не  ние да звъним да се интересуваме, а те да ни потърсят за съдействие, посочи Велчев.
  Ако имаме основания ще попитаме американското посолство, посочи Велчев.
 
   Румен Петков призова американския посланик Джеймс Уорлик да каже какво е отношението му към дрогата. “Аз питам какво е неговото отношение към дрогата, какво е неговото отношение към
леката дрога, употребявал ли е някога наркотици”, заяви пред журналисти в парламента бившият вътрешен министър.  Той уточни, че с въпроса си не прави  внушение. Петков поиска също дипломатът да излезе и да каже  дали в определена компания е предлагал легализацията на лека дрога в страната.
  
  По повод на отнетата си американска виза Румен Петков  уточни:  “Не мога да кажа, че Уорлик изпълнява политически поръчки. Аз казвам, че е подведен, такова разследване няма”.
  Ексминистърът отново повтори, че официалните институции в България – прокуратурата и националното следствие, са му предоставили документ и са били “пределно категорични,” че няма разследване срещу него./ оригиналните документи той показа пред камерите на телевизията/ 
   Петков  не пожела да коментира дали визата му е отнета заради “претоплената” история с басейна “Спартак” и срещата с братя Галеви, както и какви са мотивите за това. Само добави, че е информирал американския консул , че срещу него няма разследване.
   Месец и половина преди това бях в САЩ, какво се е случило през това време, какво се е променило, попита Румен Петков.
   Той не пожела да отговори и на твърденията, че каквото и да са казали за него вътрешният министър Цветан Цветанов и директорът на Митниците Ваньо Танов, визата му пак е щяло да бъде отнета. За думите си Цветанов, според депутата,  трябва да носи отговорност. “Той е несъстоял се спортист , но когато лъже по такъв начин, трябва да носи отговорност”, подчерта Петков.
   В коментара си бившият вътрешен министър отново се върна към имотното състояние на Цветанов. Не мисля, че в САЩ някой ще приеме министър или конгресмен  да не желаят да обяснят приходоизточниците си, посочи Румен Петков. По думите му обаче в България сме свидетели как Цветанов отказва да каже кого е консултирал и в същото време среща пълната подкрепа на американския посланик. Никой не желае да погледне, например, движението на статута на земята, върху която са част от имотите на Цветанов, продължи ексминистърът. И добави, че  тя може да е била публична държавна собственост и с нередовен акт на отстъпване той да е получил апартамент.
   Румен Петков в открит прав текст каза пред камерите на телевизиите и микрофоните на репортерите, че “американският посланик лъже” и че не ясно какво ще се случи с мандата му в България. 
   На 24 ноември Румен Петков обяви, че е готов да се откаже от депутатският си имунитет, след като се разбра, че му е отнета американската виза. “Готов съм лично да дам обяснения по всички въпроси, които биха представлявали интерес за прокуратурата. Във връзка с гореизложеното заявявам, че при наличие на данни и отправено искане от главния прокурор, давам съгласието си да бъде снет имунитета ми на народен представител”, каза Румен Петков.
 

Българското правителство предприема невиждани досега мерки в борбата с организираната престъпност. Тази оценка за битката на кабинета с мафията даде американският посланик Джеймс Уорлик в средата на ноември. US дипломатът направи изявлението си след едночасова среща с вицепремиера и МВР шеф Цветан Цветанов. Двамата се видяха в сградата на Министерството на вътрешните работи, а след разговора Уорлик изрази подкрепата си за безкомпромисните мерки на Цветанов срещу корупцията и престъпността. Посланикът обясни, че периодично се среща с Цветанов, за да обсъдят актуални въпроси в областта на сигурността.

    Малко по-късно днес, когато американският Дипломат №1 в България и кметът на София Йорданка Фандъкова Откриха Финансов Център към посолството на САЩ в София, като посланикът на САЩ Джеймс Уорлик отново говори пред журналисти за случая с Румен Петков.  
    В отговор на въпрос Уорлик заяви, че не е в позицията да коментира каквито и да е текущи наказателни разследвания. Уорлик беше запитан къде е разследван Румен Петков – ако не в България, в коя друга държава. 
    На въпрос за думи на Румен Петков, че посланикът лъже и поискал той да докаже, че има разследване, Уорлик каза, че не чувства необходимост да отговаря на каквото и да е казано от Петков. Заставам зад вчерашните си изявления, добави Уорлик.
   “Както казах вчера, американското правителство реши да отмени визата на г-н Петков на основата на информация от текущо наказателно разследване”, посочи посланикът.
    Запитан откъде идва тази информация, Уорлик заяви, че няма да коментира повече освен да каже “текущо наказателно разследване”. На въпрос има ли политически аспект случаят,  Уорлик отговори, че това няма нищо общо с политиката, а единствено със закона.
    Дипломатът отклони и други въпроси, отново с думите, че не е в позицията и няма да коментира повече във връзка с Румен Петков.

    Дипломатът обясни още, че решението за отнемане на американска виза на действащ политик не се взема лесно и това е изключително рядка мярка за безопасност. Решението се взема след проведени много анализи и не на базата на политически условия и принципи. „Правим го на базата на факти”, коментира още посланикът на САЩ в България. Уорлик отрече дипломатите у нас да се занимават с разследвания в България. „Ние не се интересуваме от събирането на биометрични данни на българи, имаме по-важна работа. Вижда се, че между нашите две страни наистина има добро сътрудничество и партньорство”, обясни Уорлик. Според него чуждите дипломати се интересуват от борбата с корупцията в България, от функционирането на съдебна система, от енергийните проекти.
 

Преди седмица стана ясно, че Румен Петков е бил на среща с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като “ръководителите на престъпна групировка Братя Галеви”. Тя е проведена през 2006 година на басейна „Спартак” и е уредена чрез посредничеството на бившия служител на службите ДАНС и сегашен подсъдим Алексей Петров. На този разговор Петков и Галевите, които също бяха и кандидати за Общински съветници в Дупница, обсъждали разпределението на наркопазара у нас . След разразяването на скандала депутатите от парламентарната комисия за контрол на ДАНС бяха решили да изслушат всички участници в скандалната среща. На очна ставка бяха привикани бившият вътрешен министър Румен Петков, Братя Галеви, Алексей Петров, тогавашният шеф на ГДБОП Ваньо Танов /сегашен на Митниците/ и ексшефът на дирекция „Оперативно издирване“ (ДОИ) Огнян Атанасов.  Процедура обаче спъна идването им. Оказа се, че прокуратурата е започнала проверка по сигнал на Румен Петков и докато тя трае, депутатите не могат да изслушват по същата тема.
   През 2006 година на басейна “Спартак” в София било договорено преразпределение на наркопазара между Златко Баретата и Братя Галеви. Няколко месеца преди “тайната среща” в ГДБОП е открита разработка „Бизнесмените” . Тя е стартирала след сигнал, че във фармацевтична компания в Дупница се бъркат синтетични наркотици и това става под опеката на Пламен Галев и Ангел Христов. Заради тази разработка на подслушване са били включени телефоните на двамата „братя” и на част от техните приближени. Непосредствено преди скандалната среща на Румен Петков с Галеви на едно от тайните записващи устройства е записано, че „хората ще се видят с нашия човек”. Срещата между Румен Петков и Галеви остава в тайна близо година и половина. Тя се изясни по време на компроматните скандали, които разтресоха МВР след ареста на черногорския наркобос Будимир Куйович през 2008 г. Сред информациите за срещи на Петков с „оперативно интересни лица” се появиха и данни за проведения му разговор с дупнишките бизнесмени.
Заради тази среща Румен Петков освободи поста вътрешен министър.

ПРЕДИСТОРИЯТА

1 comment for “Отнета US-виза на наш депутат предизвика скандал по медиите в България