Наши гасят пожар в Израел

 

Пожарникари от различни държави гасят огъня в северната част на Хайфа. Група от 91 български пожарникари пристигна в Израел с правителствения самолет и се включи в гасенето на стихията. (Courtesy of Xinhua/Reuters Photo)

/вижте видео/

Група от 91 пожарникари пристигна с правителствения самолет и се включи в погасяването на пожара, който по последни данни е отнел живота на 41 души

Благодарят на България и на ЕС за отпуснатите средства и бързата реакция

   3 декември 2010г. Българската група от служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и спасяване” пристигнаха в Израел, съобщи МВР.
    Те се включват в операция по потушаването на голям горски пожар, който бушува в близост до Хайфа в северната част на Израел.
    Операцията е разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на ГД “ПБЗН” главен комисар Николай Николов.
    Групата от 91 пожарникари пътува до Израел с правителствения самолет. Служителите се включиха в погасяването на пожара, който по последни данни е отнел живота на 41 души. В края на деня бе съобщено, че огнената стихия е била овладяна.

Изключително високи са отзивите за българската помощ в гасенето на горските пожари в Израел, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”, цитиран от агенция Фокус. „Отзивите, които получихме от колегите, от местното население, от кмета на града, от министър-председателя, от президента, от министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда, бяха изключително високи. До момента нашите колеги се представиха особено достойно. Благодарностите, които приемам аз и заместник-министър Цанчев като техни ръководители от всички наоколо, сами говорят за това – какво правят нашите момчета”, каза комисар Николов.

Още с кацането си на летището, българските пожарникари са били транспортирани с автобуси до мястото на пожара. „Отначало бяха разделени на две групи, около обяд групите станаха три. Веднага се включиха в гасителните действия, като основните им задачи бяха – защита на жилищните сгради на два крайни квартала на града”, каза комисар Николай Николов. Лично премиерът на Израел каза да предам лично на нашия премиер благодарности за изключително бързата реакция, реакция на взаимопомощ и приятелство – каза комисар Николай Николов.
Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е задействала Механизма за защита на гражданите в отговор на молбата на Израел за съдействие в борбата с пожарите, бушуващи в северната част на страната, съобщиха от пресслужбата на ЕК. „Действаме бързо, за да помогнем на Израел да се справи с това природно бедствие, чийто мащаб е безпрецедентен в историята на страната. Израел може да разчита на незабавната помощ на ЕС. Центърът за наблюдение и информация координира европейската помощ в критичните часове и дни”, заяви европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.
През изминалата нощ Израел е отправил конкретна молба към ЕС за помощ с осигуряването на материали за гасене на пожари. Страните от ЕС са осигурили необходимите материала в рамките на броени часове. На мястото на пожарите вече работят 92 пожарникари от България.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху днес благодари на своите чуждестранни колеги за помощта в усилията за овладяване на горските пожари в платото Кармел в Северен Израел, отнели живота на най-малко 41 души.
По време на извънредна среща на кабинета на министрите, Нетаняху изказа специална благодарност на премиера на България Бойко Борисов за бързата реакция и оказаната помощ за потушаването на пожарите.
Нетаняху подчерта, че е „невъзможно да се оцени приносът на българските, кипърските и гръцките пожарникари, които подпомагат израелците в района на стихийното бедствие”.

5 comments for “Наши гасят пожар в Израел