Наши гасят пожар в Израел

 

Пожарникари от различни държави гасят огъня в северната част на Хайфа. Група от 91 български пожарникари пристигна в Израел с правителствения самолет и се включи в гасенето на стихията. (Courtesy of Xinhua/Reuters Photo)

/вижте видео/

Група от 91 пожарникари пристигна с правителствения самолет и се включи в погасяването на пожара, който по последни данни е отнел живота на 41 души

Благодарят на България и на ЕС за отпуснатите средства и бързата реакция

   3 декември 2010г. Българската група от служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и спасяване” пристигнаха в Израел, съобщи МВР.
    Те се включват в операция по потушаването на голям горски пожар, който бушува в близост до Хайфа в северната част на Израел.
    Операцията е разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на ГД “ПБЗН” главен комисар Николай Николов.
    Групата от 91 пожарникари пътува до Израел с правителствения самолет. Служителите се включиха в погасяването на пожара, който по последни данни е отнел живота на 41 души. В края на деня бе съобщено, че огнената стихия е била овладяна.

Изключително високи са отзивите за българската помощ в гасенето на горските пожари в Израел, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”, цитиран от агенция Фокус. „Отзивите, които получихме от колегите, от местното население, от кмета на града, от министър-председателя, от президента, от министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда, бяха изключително високи. До момента нашите колеги се представиха особено достойно. Благодарностите, които приемам аз и заместник-министър Цанчев като техни ръководители от всички наоколо, сами говорят за това – какво правят нашите момчета”, каза комисар Николов.

Още с кацането си на летището, българските пожарникари са били транспортирани с автобуси до мястото на пожара. „Отначало бяха разделени на две групи, около обяд групите станаха три. Веднага се включиха в гасителните действия, като основните им задачи бяха – защита на жилищните сгради на два крайни квартала на града”, каза комисар Николай Николов. Лично премиерът на Израел каза да предам лично на нашия премиер благодарности за изключително бързата реакция, реакция на взаимопомощ и приятелство – каза комисар Николай Николов.
Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е задействала Механизма за защита на гражданите в отговор на молбата на Израел за съдействие в борбата с пожарите, бушуващи в северната част на страната, съобщиха от пресслужбата на ЕК. „Действаме бързо, за да помогнем на Израел да се справи с това природно бедствие, чийто мащаб е безпрецедентен в историята на страната. Израел може да разчита на незабавната помощ на ЕС. Центърът за наблюдение и информация координира европейската помощ в критичните часове и дни”, заяви европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.
През изминалата нощ Израел е отправил конкретна молба към ЕС за помощ с осигуряването на материали за гасене на пожари. Страните от ЕС са осигурили необходимите материала в рамките на броени часове. На мястото на пожарите вече работят 92 пожарникари от България.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху днес благодари на своите чуждестранни колеги за помощта в усилията за овладяване на горските пожари в платото Кармел в Северен Израел, отнели живота на най-малко 41 души.
По време на извънредна среща на кабинета на министрите, Нетаняху изказа специална благодарност на премиера на България Бойко Борисов за бързата реакция и оказаната помощ за потушаването на пожарите.
Нетаняху подчерта, че е „невъзможно да се оцени приносът на българските, кипърските и гръцките пожарникари, които подпомагат израелците в района на стихийното бедствие”.

5 comments for “Наши гасят пожар в Израел

 1. 2010/12/03 at 10:47 AM

  Русия изпрати в Израел авиация за гасене на горски пожари

  03 декември 2010 По нареждане на президента Дмитрий Медведев, Министерството на извънредните ситуации на Русия изпрати в Израел авиация за оказване на помощ при гасенето на пожарите в района на град Хайфа, предаде ИТАР-ТАСС.
  Още днес за Израел излетя самолет Ил-76, който може да разпръсне над пожар 42 тона вода, самолет-амфибия Бе-200, транспортен хеликоптер Ми-26 с вместимост 15 тона вода.

 2. 2010/12/07 at 2:48 PM

  Самолетът с българските пожарникари, които се завърнаха от Израел, кацна на летище София

  08 декември 2010 София. Самолетът с българските пожарникари от Израел кацна на летище София, на правителствения ВИП.
  92-ма български пожарникари участваха в погасяването на горските пожари в Израел. Българските пожарникари бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, заместник-министърът на МВР Веселин Вучков.

 3. 2010/12/07 at 2:51 PM

  Външният министър на Израел Авигдор Либерман пристига утре в България, за да благодари за помощта в борбата с пожарите

  08 декември 2010 Министърът на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман пристига днес на официално посещение в България, за да благодари на страната ни за участието в погасяването на горските пожари.
  Преди заминаването си от Израел българските пожарникари бяха на среща с политическия елит на Израел в резиденцията на президента Шимон Перес. На срещата представители на всички страни, оказали помощ на Израел в борбата с пожарите, получиха специална грамота от израелския премиер Бениамин Нетаняху.

 4. 2010/12/07 at 2:53 PM

  Български евреи в Израел: Чувстваме се горди, че българските пожарникари са тук

  Декември 2010 Чувстваме се горди, че българските пожарникари са тук, в помощ на Държавата Израел. С тези думи са се обаждали в последните няколко дни възрастни евреи, преселници от България в Държавата Израел, или потомци на преселници. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и спасяване”, който е в Израел заедно с екип от 92-ма български пожарникари, цитиран от агенция Фокус. С тях е и заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, който беше и посланик на България в Държавата Израел. „Заместник-министър Цанчев познава много хора тук. Сред тях има и българи – изселници от България, както и потомци на българи, които са дошли от България. Много от тях днес се нареждат сред елита на израелската държава, има професори и т.н. Те са от различни населени места – Хайфа, Тел Авив, Йерусалим. Те му казват – чувстваме се горди, че българските пожарникари са тук в помощ на Държавата Израел. Това най-много ме впечатли”, каза комисар Николай Николов.

 5. 2010/12/07 at 2:55 PM

  “Чикаго трибюн”: Международна помощ за Израел срещу пожарите

  Декември 2010 От йордански пожарникари до гръцки самолет – разнообразни примери за международната помощ за Израел в борбата й с най-тежките горски пожари, но пламъците продължават да са извън контрол, пише вестник “Чикаго трибюн”. Броят на загиналите е най-малко 41 души, според израелската полиция. Сред тях са и 36-та надзиратели, чиито автобус бе погълнат от пламъците докато бързали да помогнат за евакуирането на намиращия се наблизо затвор.
  В отговор на молба на премиера Бенямин Нетаняху за помощ, България и Йордания изпратиха пожарникари; Кипър, Гърция, Русия и САЩ предоставиха въздушна противопожарна техника; Великобритания изпрати хеликоптери; а допълнителна помощ дойде още от Испания, Азербайджан, Румъния и Египет съобщават държавни представители.
  „Ние ценим високо тази мобилизация и съм сигурен, че това ще от полза за подобряването на отношенията между нашите две държави”, каза Нетаняху, отбелязвайки помощта на Турция.