Безработицата скочи и повече от 4 пъти по-малко наети през ноември

 

Нивото на безработицата в САЩ достига стойности от преди 30 години

3 декември 2010г. Нивото на безработица за страната в САЩ се покачи до 9,8% през ноември, което е седем-месечен връх, съобщиха рано сутринта днес от Министерството на труда (Labor Department).

Работодателите добавят само 39 000 работни места през миналия месец, което е рязък спад от над четири пъти или 172 000 създадени през октомври. Намалението е широко разпространено във всички щати. Търговците на дребно, фабриките, строителни компании, финансовите компании и всички държавни служби са съкратили работни места през ноември.

Частните фирми, които създават най-много работни места и винаги действат положително върху средния коефициент на безработица, през изминалия месец са отворили едва 50 000 работни места, което число е значително по-малко от това през октомври, когато 160 000 души започнаха работа в частния сектор.

Неприятната картина и прогнозата за бъдещето се засилва и от това, че точно през този период на годината около най-големите и “търговски” празници, като Денят на Благодарността, Коледа и Нова Година, т.нар. Холидей Сизън, винаги са се наемали най-много нови попълнения. Независимо, че голяма част от работниците са временно наети, тази година и тяхната бройка е намаляла с пъти.

Този Празничен сезон е характерен и с това, че в края на Календарната година компаниите правят своите най-големи разходи, заради отбиването на суми от данъците. но тази година и това не се случва.

Сбъдват се и прогнозите на Централната банка от 23 ноември 2010г, когато тя обяви, че занижава силно прогнозите си за икономическия ръст на САЩ за 2011 година, но повишава очакванията за ръста на безработицата.

Според банката безработицата в САЩ би могла да не падне под 8% до 2012 година. В края на октомври нивото на безработицата беше 9,6%, което е близо до най-високото й равнище в рамките на едно поколение и достига стойности от преди 30 години.