Мъж на Годината – Матей Казийски

 

По време на нея беше обявено и името на дамата, която получава престижното отличие “Мис ТВ чар”

 

ДАРИК РАДИО раздаде и три допълнителни награди: “Постижение на годината”, “Обикновен герой” и “Легенда” 

   2 декември 2010г. Волейболният ни национал Матей Казийски бе избран за Мъж на годината. Той стана вторият волейболист в 20-годишната история на класацията, който получава приза. Казийски получи 10492 от общо 16636 души дали своя вот, съобщиха от организаторите от ДАРИК РАДИО.

Близо 120 журналисти от София и страната направиха своите предложения за номинации за Мъж на годината 2010. За номинираните за Мъж на годината се гласуваше онлайн в продължение на 25 дни – от 2 ноември до 26 ноември (включително).

За втора поредна година министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов остана втори в крайното класиране (с 3387 гласа), изпреварен отново от спортист. През 2009 г. той беше победен от Димитър Бербатов. Третото място е за министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев (2757 гласа), за когото участието в състезанието беше дебют.

   Отново на базата на журналистическите предложения за номинации за Мъж на годината беше оформена класацията от 4-то до 10-то място. В списъка са футболистът Димитър Бербатов (4), отец Иван от Нови хан, който помага на останали без покрив над главата си хора (5), министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов (6), звездата от сериала “Стъклен дом” Калин Врачански (7), режисьорът на “Мисия Лондон” Димитър Митовски (8).  9-ти е министърът на външните работи Николай Младенов, 10-ти финансовият му колега  Симеон Дянков. За вицепремиера това е второ поредно присъствие в ТОП 10 на престижната класация. През 2009 г. обаче той остана четвърти в крайното класиране.

“Искам да продължа със силното си представяне на волейболното игрище, за да мога да защитя отличието”, каза радостният Казийски.

Церемонията по награждаването на Мъж на годината беше в Младежкия театър “Николай Бинев” и се организира от ДАРИК РАДИО.

Мартина Григорова Вачкова е българска актриса и телевизионна водеща. Тя е родена през 1959 година в София. Дъщеря е на известния актьор Григор Вачков. Завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстю Сарафов“.

По време на нея беше обявено и името на дамата, която получава престижното отличие “Мис ТВ чар“. Този път то е за едно от емблематичните лица на Българската национална телевизия Мартина Вачкова. В началото на годината вестник New York Times я представи като една от най-успешните и влиятелни дами в обществения ни живот. И въпреки че някои й правят комплимент като я наричат българската Опра Уинфри, тя казва, че не е като нея, а и не иска да бъде. Най-силните години на Марта в БНТ са свързани с “Ку-ку” и “Каналето”. Сега е водеща на собствено токшоу по БНТ1, което се казва “Жените”.

Преди година Матей Казийски закова десетото място в класацията на Дарик. Тогава той попадна в нея заради бронзовите медали, извоювани от националите ни на Европейското първенство по волейбол в Турция. Сега Казийски е победител заради поредния си успешен сезон в италианския клуб Тренто, и въпреки седмото място на страната ни на световното в Италия. Феновето му го боготворят и сериозно му помогнаха, с активно гласуване дори от чужбина, за да стане Мъж на годината 2010.

За Казийски наградата е една от тези, които много го радват. На церемонията в Младежки театър му я връчи президентът на Тренто Диего Мосна. Италианецът пристигна в София специално за събитието. Волейболистът вече е притежател на уникална сабя, на която е гравирано името му. Тя е изработена от Васил Попов – президент на Първи частен ювелирен двор “Кесар”.

Мъж на годината 2010 получи още бутилка Johnnie Walker Black Label от специална лимитирана серия, произведена за 100-годишнината на марката, както и стилен часовник Maurice Lacroix.

Любопитно е да се отбележи, че откакто Дарик организира конкурса Мъж на годината, са го печелили единствено спортисти. През 2008 отличието беше за волейболиста Пламен Константинов, а футболистът Димитър Бербатов стана Мъж на годината 2009. За 20-годишната история на класацията са я оглавявали общо осем спортисти.

Допълнителни награди

Дарик раздаде и три допълнителни награди. Режисьорът Димитър Митовски получи отличието “Постижение на годината”. То е заради невероятния успех на дебютния му игрален филм “Мисия Лондон” – най-гледаната и най-касовата лента в новата история на българското кино. С комедията, създадена по едноименния роман на Алек Попов, Митовски доказа, че не всички комерсиални продукти у нас са лоши.

Шефът на пожарната в Свиленград Валентин Ангелов взе приза “Обикновен герой”. Той ръководеше българския отряд, изпратен през лятото в Подмосковието, за да се бори с невижданите там пожари. Ангелов беше предложен и за номинация за Мъж на годината от редица журналисти от София и страната. В крайното класиране той остана на 12-то място.

Наградата “Легенда” е за актьора Наум Шопов, но не просто по случай неговата 80-та годишнина и заради постиженията му в българските театър и кино, а и заради цялостния му принос в живота на всички ни. Отличието е в знак на дълбоко уважение към един човек, който през годините съумя да се опази от безсмислени публични изяви и интервюта, макар че целият му живот е преминал под светлините на прожекторите. Именно незабравимите му роли на сцената и в киното го превърнаха в любимец на няколко поколения българи. Превърнаха го в Легенда.