Русия и Катар домакини на световните футболни първенства през 2018 и 2022 г.

2 декември 2010г. На официална церемония в щаб-квартирата на ФИФА в Цюрих, осмият президент на ФИФА Сеп Блатер обяви двете кандидатури победителки за домакин на световните футболни първенства през 2018 и 2022 година. Това са Русия и Катар.
За първи път в историята Мондиалът ще се проведе в държава от Източна Европа. Русия надделя над кандидатурите на Англия, Испания с Португалия и Холандия с Белгия.
Катар ще приеме Световното първенство през 2022 г. Атрактивната кандидатура на страната от Близкия изток се е сторила най-достойна на световната централа спрямо офертите на САЩ, Япония, Южна Корея и Австралия.

„Поздравявам всички кандидати, но искам да благодаря на изпълнителния комитет на Световната футболна централа за добре свършената работа. Сега ние имаме възможността да отидем в едни „нови” земи. Никога досега световно първенство по футбол не се е провеждало в Русия, а колко време арабския свят чакаше такъв шанс”, коментира Блатер.

„Искам да поздравя футболния съюз на Русия. Пожелавам успех. Сигурен съм, че организаторите ще свършат много добра работа”, заяви Блатер.

Припомняме. че Русия спечели и домакинството на Зимните Олимпийски Игри през 2014 година, които ще се проведат в Сочи.