IN MEMORIAM – Почина актьорът Петър Гюров

     1 декември 2010г. Почина  именитият актьор  Петър Гюров (10 юли 1934-1 декември 2010), който отдаде на сцената на театър “Българска армия” повече от 40 години  и вписа своите роли в златните страници на театъра, съобщават от трупата.
      Петър Гюров е актьор, който в непосредствената творческа практика обогатяваше и оцветяваше с уникалната си чувствителност придобитото от своя пръв учител по театър – проф. Николай
Масалитинов. Щедро дарен с изключителен чар, осанка и мъжка красота, той умееше да съчетава драматичното преживяване с лек хумор, елегантност и финес на чувствата. За него нямаше невъзможни територии. Изкуството на превъплъщението той владееше до виртуозност и с наслада демонстрираше, че може да превърне както големите класически персонажи в актуални съвременници, така и да постави героите от българската драматургия в хоризонтите на универсално човешкото, пишат колегите на артиста.
 
       На сцената на Военния театър  Петър Гюров изигра много роли от световната класика и от нови български пиеси. В паметта на поколения зрители остават образите на Ла Хайер (“Света Йоанна” от Б. Шоу), Хектор (“Дом, където се разбиват сърцата” от Б. Шоу), Иван (“Съдбоносната 21-ва” от Ал. Щейн), Иван-Владислав (“Самуил” от Магда Петканова), Найден (“Майстори” от Рачо Стоянов), Фигаро (“Един безумен ден, или Сватбата на Фигаро” от Бомарше), Мате Берничевич (“Матросите от Катаро” от Фр. Волф), Горан (“Време разделно” от Антон Дончев), Лонгвил (“Напразни усилия на любовта” от Шекспир), Марин (“Лодка в гората” от Николай Хайтов), Пъдарят и Втори обвиняем (“Щастливецът иде” от Руси Божанов), Топаз (“Топаз от Марсел Паньол), Константин (“Последните” от М. Горки), Артаки (“Чудо” от Иван Радоев), Михаил Цариградски(“Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев), Дон Антонио (“Много шум за нищо” от Шекспир), Бедрос(“Бая си на бълхите” от Боян Папазов).
      В своя път на сцената на театър “Българска армия” Петър Гюров беше търсен и ценен актьор от режисьорите Асен Шопов, Елка Михайлова, Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев и други, припомнят от театъра.

През 1982 г. испанският режисьор Хуан Антонио Бардем избра Гюров за ролята на Георги Димитров във филма “Предупреждението” – продукция на България, СССР и ГДР, посветена на 100-годишнината от рождението на Димитров.

Актьорът е участвал и във филмите “Незавършени игри” (1963), “Всичко е любов” (1979), “Споделена любов” (1979) и телевизионния сериал “Бащи и синове” (1990).