Летище София да бъде дадено на концесия

 
 
 
 

Летище София е най-голямото международно летище в България, концентриращо входящ и изходящ трафик от над три милиона пътници годишно. Добавяйки посрещачите и изпращачите аудиторията достига до над пет милиона души годишно.

БИЗНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков:

“Концесията би спестила на държавата много разходи и би подобрила управлението на терминалите.”

“Държавата може да се освободи от излишни дейности и да ги прехвърли на частния сектор.”

Министърът на транспорта запали Коледна елха с над 400 играчки на летището

   1 декември 2010г. Концесия на летището в София би спестила на държавата много разходи и би подобрила управлението на терминалите. Това заяви днес  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при обсъждането на партньорството между бизнеса и държавата.
    Срещата бе организирана днес в София.
    По думите му, цитирани от БТА, оценката, която прави Агенцията за малки и средни предприятия на фирмите, кандидатстващи за кредит, може да се прави и от банките. Тази дейност на агенцията е излишна, защото банките имат кредитни регистри на фирмите и не е необходимо те да се правят още един път, посочи Дянков. Той даде пример как държавата може да се освободи от излишни дейности и да ги прехвърли на частния сектор.
    Дянков заяви, че се обсъжда как парите в Сребърния фонд да се управляват по-добре. Сега те са на депозит от 0.13 на сто годишна лихва в БНБ.
    Министърът посочи, че единственият път за развитие на фирмите в близките 10 години ще бъде най-вече чрез собствено финансиране. Схемите на Гърция, която  формира голям бюджетен дефицит и на Ирландия, където дълговете на банките блокираха финансите на държавата, няма да получат подкрепа в ЕС поне през следващото десетилетие, смята Дянков.
    Той добави, че  България трябва да има ниски данъци, които да привлекат чужди инвеститори, а те да изграждат инфраструктурата и да намират партньори  сред българския бизнес.
    Дянков добави, че бюджетът на страната за 2011 г. е по нов икономически механизъм, който за първи път  ще разпределя около 35 на сто от БВП. През последните 20 години винаги през бюджета са се преразпределяли между 38 и 43 на сто от БВП, добави той.

   Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков пък включи снощи светлините на коледната елха и украсата на летище София, съобщиха от пресцентъра на министерството. 
    Министър Цветков е отбелязал, че за първи път столичното летище ще бъде осветено с подобна украса на коледните и новогодишните празници. Коледната елха е висока 6 метра и 2.70 метра широчина, а общата дължина на украсата на двата терминала е над един километър. Закачени са и над 400 коледни играчки.
        Надаваме се с това да създадем коледно настроение на столичани и гостите на града, е казал още транспортният министър.

История на ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

    България не остава встрани от бурното развитие на авиацията през 20-те и 30-те години на ХХ век. За първите полети с въздухоплавателни апарати се използват естествени терени. Първата летателна площадка в град София се е намирала на територията на днешната централна ж.п. гара.

    През 1922 г. се поставя началото на търговските въздушни превози. Успешно са осъществени пробни полети за доставка на пощенски пратки по два маршрута:
София-Горна Оряховица-Варна-Русе и София-Пловдив-Ямбол-Бургас, които трасират първите вътрешни линии.
По-късно, България е една от първите страни, подписали основополагащата Чикагска конвенция за гражданско въздухоплаване.

    От началото на 30-те години полети се изпълняват от естествената писта край село Враждебна, чийто терен е избран за строителството на столичното летище с Указ на българския монарх Цар Борис III от 16 септември 1937 г. Това е рождената дата на Летище София, от която започва неговия 70-годишен път.
Изграждането на летището се осъществява под ръководството на Дирекцията по въздухоплаване към Министерството на железниците, пощите и телеграфите.
    През 1939 г. е открита първата приемна сграда на Летище София, а две години по-късно е завършено и летателното поле с грундова писта за излитане и кацане. Девет години по-късно е конструирана първата бетонна писта с дължина 1050 м.
    През 1949 г. е създадено българо-руско авиационно обединение ТАБСО, чиято структура обединява гражданския самолетен парк и летищата за търговски полети. Поставя се началото на редовните международни линии, свързващи София с другите европейски столици.
    В периода от 1951 до 1965 г. поетапно се модернизират пътническият терминал и пистата, която е удължена до 2720 м, за да може да приема новите по-големи турбореактивни самолети.
    Летищният трафик на София расте с бързи темпове през следващите години, което налага многократно увеличаване на капацитетните способности – построена e отделен терминал за вътрешните полети до Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Търговище, а по-късно и нова сграда за пристигащите пътници по международни линии. Пистата е ремонтирана няколко пъти, инсталирани са съвременни аеронавигационни съоръжения, отговарящи на динамично променящите се изисквания на модерната реактивна гражданска авиация.

    В началото на 90-те години в България започват икономически трансформации, ориентирани към пазарните принципи на икономиката. С решение на Министерския съвет на Република България е основано самостоятелно търговско дружество “Летище София”.
  Осем години по-късно е одобрен Генералния план за разширение и модернизация на съществуващата инфраструктура на столичното летище, чиято главна цел е да подготви Летище София за новите пазарни предизвикателства и да осигури необходимия капацитет за бързо развиващия се авиационен сектор с модерен стандарт на летищните услуги и при висока степен на безопасност и сигурност на полетите.
 Летище София в XXI век

    Терминал 2
    Летище София посреща 70-ия си юбилей с ново лице. В навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз, на 27 Декември 2006 г., врати отвори новият Терминал 2, чиято модерна  архитектура създава асоциация за приземил се сред Софийското поле космически кораб.
    Централната сграда е изградена върху площ от 56 500 кв.м с допълнителна галерия дълга 200 м, със 7 пътнически ръкава. Достъпът до 8-те нива на терминала е улеснен от 12 асансьора и 7 ескалатора. Пасаж свързва залите с покрития автомобилен гараж с 800 паркоместа.
    Терминал 2 разполага с търговски зони на обща площ от 4000 кв.м, предлагащи на пътуващите разнообразни услуги – ресторанти, кафе-барове, магазини, туристически и рент-а-кар услуги, банки и бюра за обмяна на валута.
    Автоматизираната система за сортиране на пътнически багажи с 4-степенна проверка по сигурност, 34-те гишета за регистрация, модерната летищна информационна система са само част от съоръженията, осигуряващи качествено обслужване за 2000 пътника в час „пик”.

    Разгледайте галерии за строежа и пуснатият в експлоатация Терминал 2.

    Терминал 1

    Добре познатият на пътуващите до и от София пътнически терминал получи ново име– Терминал 1. Построен в първата половина на ХХ век, многократно разширяван и дострояван, основно реновиран през 2000 г, той все още съхранява любопитни препратки към най-новата история на континента. Терминал 1 предлага удобен достъп, опростени процедури и ефективно обслужване с всички елементи на съвременния летищен стандарт.
    Общият годишен капацитет на двата терминала на Летище София е 4,4 милиона пътника като Терминал 2 е проектиран по начин, предполагащ неговото разширение в съответствие с нуждите на развиващия се трафик през следващото десетилетие.

    Пистова система

    На 31 Август 2006 г. Летище София въведе в експлоатация нова пистова система, която замени физически и морално остарялата. Новата писта за излитане и кацане е изнесена на 210 м северно от предишната, а източният край на дългото 3600 м съоръжение прехвърля коритото на река Искър по специално изграден мост. Допълнително са изградени нови скоростни и свързващи пътеки за рулиране които осигуряват 20 самолетни движения на час при висока степен на безопасност. Аеронавигационното оборудване на новата пистова система осигурява възможност за кацане в условия на намалена видимост при Категория III по стандарти на ИКАО.
    Изградените две антиобледенителни площадки създават условия за централизиране на тези процедури през зимния сезон, което е елемент от цялостната стратегия на Летище София по опазване на околната среда и намаляване на вредните влияния от летищните дейности.