Кристалина Георгиева с две награди

Българката от САЩ, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи надмина дори и испанският национален отбор по футбол, който остана само с една

1 Декември 2010г. Българка от САЩ – комисар в Европа (европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи) Кристалина Георгиева получи късно снощи цели две награди –  “Европеец на годината” и “Комисар на годината”. Европейските граждани имаха около месец да избират, след като авторитетното издание “Юръпиън войс” публикува в началото на октомври годишната си анкета за най-бележитите европейци за 2010-та.

Испанският национален отбор по футбол получи отличието за “Вдъхновение на 2010” заради спечелването на титлата на световното първенство.

Изказват се предположения, че Кристалина Георгиева може да се кандатира и за Прзидент на България.

“Никога не съм се съмнявал в професионалните Ви качества, а опитът и международният Ви авторитет допринасят още повече за успехите Ви. Приемам ги като признание и за България. Пожелавам Ви да продължавате да работите със същия заряд и оптимизъм. Бъдете сигурна в моята лична подкрепа, в тази на цялото българско правителство, а от днес – сигурен съм – и на всички българи”, пише в поздравителното си писмо днес министър-председателят Бойко Борисов.

 Ето какво сподели тя в специално интервю за bTV Новините, което гледахме в САЩ по Neterra.TV:– Благодаря на всички българи, които са ме подкрепили и на господин премиера за хубавите думи тази сутрин.

-Това признание дава ли ви самочувствие и увереност да се целите и в по-високи постове? Питам ви конкретно – предстоят президентски избори у нас. Обмисляте ли възможността да се включите в тях и под каква форма?
– За мен сега летвата се вдига в комисията. Хората очакват от мен 2011 година да постигнем това, което сме си поставили като цел и погледът ми е вперен в това. Ние сме в такива условия днес, че очакваме, за съжаление, 2011 г. да бъде още по-тежка от 2010 година. Вчера направихме колективна оценка с ООН какво ще ни трябва и оценката, за съжаление, е доста тревожна. Знаем всички, че бюджетите на нашите страни са под тежестта на кризата, а това означава да построим система, която да е активна, и която помага на хората по света. Аз дълги години работя в Русия. Там руснаците имат една хубава поговорка “Поживем – увидим” (Ще поживеем – ще видим). Нека сега аз да си върша тук работата и като мине време, можем да се върнем пак към тази тема. За сега моят поглед е вперен в това да служа на България от тази позиция, на която се намирам и смятам, че това е изключително важно.

ПРИПОМНЯМЕ: 

Новата българска евро-комисарка огря ЕС

Българка от САЩ – комисар в Европа