АЕЦ Белене ще има!

Русия и България подписаха меморандуми, даващи възможност за продължаване на строителството на АЕЦ „Белене”

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи като неактуален въпросът дали Русия има участие в компаниите-кандидати за инвеститори на АЕЦ „Белене”

1 декември 2010г. Във вторник в София Русия и България подписаха меморандуми, даващи възможност за продължаване на строителството на АЕЦ „Белене”. Българската Национална енергийна компания (НЕК) запазва контролните си 51 % в компанията за построяването на АЕЦ-а, в качеството си на потенциални инвеститори се явяват финландската фирма Fortum и френската инженерна компания Altran, които за момента ще имат по около 1 % от акциите. „Росатом” поема финансовите рискове и първоначално ще разполага с до 45 %, като в бъдеще делът на западните инвеститори може да нарасне до 25 %.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи като неактуален въпросът дали Русия има участие в компаниите-кандидати за инвеститори на АЕЦ „Белене”. Трайков коментира още, че компаниите имат своя история и че в момента подписаните документи за втората ядрена централа са необвързващи. За пример той посочи компанията „Фортум Корпорейшън”, която е публична и акциите й се търгуват свободно на борсата.
Изпълнението на договора за изграждането на двублоковата АЕЦ „Белене”, която ще работи с руски реактори, беше преустановено през 2009 г., след оттеглянето на основния инвеститор – германската корпорация RWE.
Москва предложи на София да използва руски средства за дострояването на централата, но България предпочете сама да търси нови партньори. София искаше и промяна на схемата за оценяване на договорната цена на проекта (4 млрд. евро плюс корекции заради инфлацията) и фиксиране на твърда цена на АЕЦ-а.
Включването на Fortum в проекти за атомни централи, изграждани от „Росатом” беше споменато като възможност от вицепрезидента на „Атомстройекспорт” Тимур Иванов още през месец май. Но тогава ставаше дума за проекти в Балтийските страни и Турция. Fortum контролира ядрената енергетика във Финландия, но не може да разшири дейността си в страната – през 2010 г. правителството на Финландия се отказа от изграждането на нов енергоблок във финландската АЕЦ „Ловииза”.
От „Росатом” поясниха, че сформирането на компанията за проектиране на АЕЦ „Белене” ще отнеме до десет месеца, като през септември 2011 г. трябва да започне изливането на бетона и основите на първи енергоблок. Задействането му е планирано за 2016 г. Директорът на руската компания Сергей Кириенко допълни, че в проекта могат да се включат още инвеститори, като документацията се изучава от четири-пет европейски компании. Възможно е новите инвеститори да влязат в проекта още в началото на 2011 г.

Интерес към „Белене” проявява и Сърбия, чийто дял може да възлезе на 5 % от стойността на проекта.
Страните продължават да не са в съгласие за цената на АЕЦ-а. Преди дни Кириенко заяви, че цената е фиксирана на 6,4 млрд евро и не би могла да падне по-ниско. Но във вторник българският премиер Бойко Борисов заяви, че централата не трябва да струва повече от 5 млрд. евро и България няма да дава повече средства за проекта.
Според експерти самото включване на Fortum в проекта „Белене”, който в последно време беше разглеждан със скептицизъм, може да се счита за положително развитие. Участието на финландската компания може да постави начало на тенденция големи инвеститори и инвестиционни фондове да започнат по-охотно да се включват в проекти за атомни електроцентрали.

Увеличаването на доверието в „Росатом” като партньор може да доведе до сключването на още договори за изграждане на още АЕЦ в Индия, Китай, Турция и Виетнам.