Война Южна и Северна Корея ? /видео/

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Гибс призова Северна Корея “да прекрати войнствените си действия” и заяви, че САЩ са твърдо ангажирани към отбраната на Южна Корея

Първият видео репортаж бе излъчен около 2 ам (РТ) по RT, а след това той бе пуснат и по световния видеообмен и всички телевизии по света.

23 ноември 2010г. Южнокорейският президент И Мюн-бак нареди на южнокорейските въоръжени сили да нанесат удар по ракетна база на Северна Корея, разположена близо до позициите на южнокорейската брегова артилерия, в случай, че има признаци за нови провокации на Пхенян, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът е разговарял чрез видеоконферентна връзка с началника на генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили Хан Мин-гу. Той му е наредил да заповяда на въоръжените сили да нанесат многократно много по-мощен ответен удар по Севера заради артилерийския обстрел на южнокорейския остров в Жълто море.

Сеул обмисля да отнесе до ООН случая с обстрела на острова си, при който загинаха двама войници. Така или иначе, спешното заседание на Съвета за Сигурност на ООН по въпроса на южнокорейския конфликт ще бъде свикано в рамките на ден – два.

Белият дом остро осъди севернокорейския артилерийски обстрел срещу южнокорейския остров.

Говорителят на Държавния департамент Робърт Гибс призова Северна Корея “да прекрати войнствените си действия”. Той заяви, че САЩ са твърдо ангажирани към отбраната на Южна Корея и поддържането на регионалния мир и сигурност, пише БТА. Гибс подчерта, че САЩ са в тесни и непрекъснати контакти с правителството на Южна Корея.

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бозуърт, който пристигна в Пекин от Токио изключи възможността за възобновяване на шестстранните преговори по ядрената програма на КНДР докато тя развива новия си ядрен обект за обогатяване на уран.

Същевременно Северна Корея обвини южната си съседка, че първа е открила артилерийски огън и я заплаши с безпощаден удар, ако южнокорейски войски нарушат границата, предаде ДПА. Действително, представители на Южна Корея признаха, че артилерийската стрелба по остров Йенпхедо може би е провокиран от учебните ракетни стрелби, провеждани в района, съобщава Ройтерс.

“Ние действително провеждахме учебно изстрелване на ракети, но те бяха насочени на запад. На север не е изстреляна нито една ракета”, са заявили южнокорейските представители.

Освен двете жертви, 13 войници бяха ранени. Четирима цивилни южнокорейци също пострадаха.

Артилерийската атака на Северна Корея срещу южнокорейския остров Йонпьон вероятно е организирана от наследника на севернокорейския лидер Ким Чен Ир – неговият най-малък син Ким Чен Ун, пише австралийският вестник “Сидни Морнинг Хералд”, позовавайки се на китайски експерт.

Експертът по Северна Корея в пекинската Централна партийна школа Джан Лянгуей заяви в интервю за изданието, че Ким Чен Ун преднамерено дестабилизира ситуацията в региона, за да мобилизира войската и да укрепи своята власт.

„Китайските специалисти са уверени, че тази конфронтация е преднамерено създадена, за да мобилизира страната около „свещения” наследник на Ким Чен Ир – неговият син Ким Чен Ун”, коментира експертът.

Обстрелваният остров се намира на 12 километра от бреговете на Северна Корея и на 3 километра южно от морската граница, установена от ООН след края на Корейската война. Пхенян не признава тази граница и твърди, че тя трябва да минава южно от обстрелвания остров.

1 comment for “Война Южна и Северна Корея ? /видео/