Въведение Богородично

 
 

Иконата “Въведение на Божията майка” представя тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Родителите й Св. Йоаким и Св. Анна са зад нея (ляво). Първосвещеник Захария (дясно, това е бащата на Св.йоан Кръстител) въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли. (кликвайте за по-големи размери)

  

Християните отбелязват НАЙ-ГОЛЕМИЯТ семеен празник, определен от Българската Православна Църква – Родителите водят децата си на Църква – Днес гадаем времето, каквото днес – такова ще е то през цялата следваща година

На Въведение Богородично Родителите водят децата си на Църква, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.
    По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото –  дъждовно, а реколтата – богата.

ОЩЕ ЗА ДНЕШНАТА ЗНАМЕНАТЕЛНА ДАТА

Голям семеен ден…)

21 ноември

Християните отбелязват днес църковния празник Въведение Богородично, който е посветен на православната християнска младеж и семейството.
    В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий Единайсети през 1374 година.
    Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.