Какво каза народа за властта през ноември?

За шест поредни месеца 71% смятат че кабинетът на ГЕРБ ще изкара пълния си мандат – 11% допускат предсрочни избори и партията запазва мястото си на най-одобряваната

42% одобряват – 46% не одобряват правителството

Недоволните са на възраст над 50 години, жителите на провинцията, бедните и симпатизантите на БСП

“Отличниците” на правителството

16 ноември 2010г. Въпреки съзнанието за проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ, 71 на сто от българите са на мнение, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат, показва проучване на НЦИОМ, направено от 3 до 10 ноември сред 100 души, разпространено днес до медиите. Този дял остава непроменен за последните шест месеца.
  11 на сто от интервюираните допускат възможност за предсрочни избори. Най-често така мислят хората на възраст над 50 години, жителите на малките населени места, бедните и симпатизантите на БСП.
   Одобрение за дейността на правителството през ноември изразяват 42 процента  – с 4.5 на сто повече, отколкото през септември. Малко по-висок от одобрението остава и през ноември делът на неодобряващите кабинета – 46 процента. Сред тях преобладават симпатизантите на БСП, възрастните респонденти, крайно бедните, жителите на малките градове и на селата.
   През ноември 58 процента от българите одобряват работата на премиера. Бойко Борисов губи 1 процент от одобрението за работата си в сравнение със септември. В същото време с 3 на сто нараства неодобрението към него.
  Одобрението към президента Първанов расте с 1 процент спрямо септември и през ноември е 43 на сто. С 4 процента се увеличава делът на неодобряващите работата на Първанов пълнолетни българи. С 11 процента за последните два месеца нараства неодобрението за президента сред симпатизантите на ГЕРБ.
   Председателят на Народното събрание Цецка Цачева през последните месеци добавя 1 процент към одобрението за работата си , което в момента е 31 процента. Толкова приблизително е и делът на посочилите, че работата на българския парламент е прозрачна. Одобрението за Народното събрание през ноември е 23 процента – с 1 на сто по-високо от септември, а неодобрението е 64 процента – с 5 на сто повече в сравнение със септември.
   И през ноември полицията остава най-одобряваната институция – от 54 процента,  като доверието за работата й нараства за последните два месеца с 4 на сто.
  С 2 на сто расте одобрението към армията, като заедно с това през ноември намалява с 5 процента неодобрението към тази институция.
  Съдът продължава да печели негативи особено в контекста на освобождаването на обвиняеми по дела, които са предмет на обществен интерес, коментират от НЦИОМ. С цели 7% расте неодобрението към тази институция спрямо септември  – от 62.5 процента на 69.4 на сто.
  Сергей Станишев и Волен Сидеров са най-одобряваните лидери на парламентарни групи. Работата на лидера на левицата е одобрявана от 23 на сто, а на лидера на “Атака” – от 21 процента. И двамата са по-одобрявани в сравнение със септември – с по 7 процента.
  Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова е третият по одобрение ръководител на парламентарна група в Народното събрание – с 19 на сто рейтинг, като няма промяна в дела на одобрение в сравнение със септември.
   С близки стойности на одобрение са съпредседателите на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров – 17 на сто, и Иван Костов – 16 процента. Одобрението и към двамата нараства с по 5 пункта през последните 2 месеца. 
   През ноември най-одобряваните министри са Цветан Цветанов – с 54 на сто одобрение, Мирослав Найденов  – с 53 процента,  и Росен Плевнелиев – с 52 на сто. За разлика от Найденов и Плевнелиев, които през последните месеци неизменно се оказват в центъра на положителни събития, вицепремиерът Цветан  Цветанов губи 8 на сто одобрение от началото на атаките срещу него, констатират социолозите.
  Другите “отличници”  на кабинета са Николай Младенов – с 46 на сто одобрение, Вежди Рашидов – с 39 процента, Божидар Димитров – с 36 на сто,  и Трайчо Трайков – с 34 процента и с ръст на одобрението от 9 на сто спрямо септември. При всички тези министри одобрението е по-високо от неодобрението за работата им.
  След споразумението за пенсионната реформа Тотю Младенов е одобряван от 27 процента и вече не е в групата на министрите с най-ниско одобрение, където засега остават Нона Караджова, Томислав Дончев, Александър Цветков и Маргарита Попова.

  В навечерието на представянето на проекта “Алтернатива за българско възраждане” /АБВ/, на повечето известен като “новата политическа инициатива или партия на Президента Георги Първанов”, 25 на сто от анкетирани от НЦИОМ българи са заявили интерес към формация, зад която стои президентът Георги Първанов, а 60 процента твърдят, че не биха подкрепили политически проект, зад който стои сегашният държавен глава. Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 3 до 10 ноември сред 1000 души.

    Социолозите уточняват, че изследването на НЦИОМ за “АБВ” е приключило ден преди дискусията на 11 ноември в НДК, където беше поставено официалното начало на инициатива АБВ. Затова данните на НЦИОМ
отразяват нагласите по-скоро към идеята, отколкото към конкретното й изпълнение. Засега профилът на интересуващите се от такава нова формация е най-близък до този на левия избирател.

 

    През ноември социолозите не откриват съществени промени в политическото влияние на парламентарно представените партии, а също и в социално-демографските характеристики на хората, които им симпатизират.

ГЕРБ запазва позициите си на най-харесвана и влиятелна партия, с 36 на сто симпатизанти, следвана от БСП с 16 процента, ДПС със 7 на сто, “Атака” и Синята коалиция – с по 4 процента.